İlkokul düzeyinde farklı branş öğretmenlerinin söylem türleri: Diyalojik mi? Otoriter mi?
Discourse types of primary school teachers across different subjects: Dialogic or Authoritative
- Tez No: 993664
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA SARAÇ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlkokul öğretmenleri, Otoriter söylem, Diyalojik söylem, Primary school teachers, Authoritative discourse, Dialogic discourse
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, bir ilkokulda farklı branşlarda görev yapan öğretmenlerin söylem türlerinin ne olduğunu ortaya koymaktır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması desenindedir. Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bir devlet ilkokulunda görev yapan farklı branşlardan 10 öğretmenle yürütülmüştür. Katılımcıların 8'i sınıf öğretmeni, 1'i İngilizce öğretmeni ve 1'i rehberlik ve psikolojik danışma öğretmenidir. Araştırmaya katılan öğretmenler öncelikle cinsiyet, mezun olunan üniversite, mesleki deneyim ve öğrenci demografisi ile ilgili soruların olduğu bir demografik bilgi formunu yanıtlamışlardır. Daha sonra öğretmenlerin bir derste öğrencilerle olan etkileşim süresi video ile kayıt altına alınarak derste kullandıkları söylem türleri analiz edilmiştir. Öğretmenlerin video kaydına alınan etkileşim süreci yazıya dökülmüş ve elde edilen veriler tümdengelim içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Katılan öğretmenlerin ders kayıtlarında otoriter söyleme ait bilimsel açıklama ve yargılama kodları ile diyalojik söyleme ait bireysel açıklama ve tarafsızlık kodları belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, öğretmenlerin öğrencilerle kurdukları iletişimde otoriter söylemin baskın olduğu, ancak bireysel açıklama ve tarafsızlık gibi diyalojik söylem unsurlarının da belirli ölçüde kullanıldığı ortaya konmuştur. Ayrıca, deneyim ve ders türüne göre de otoriter söylemin kullanımının öne çıktığı görülmüştür
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the types of discourse employed by teachers from different subject areas in a primary school. Designed as a case study within the qualitative research paradigm, the study was conducted with ten teachers working at a public primary school in the Southeastern Anatolia Region of Turkey. Of these participants, eight were classroom teachers, one was an English teacher, and one was a psychological counselor (guidance teacher). Initially, the teachers completed a demographic information form that included questions regarding gender, university of graduation, professional experience, and student demographics. Subsequently, their classroom interactions with students were video-recorded, and the discourse types they employed during instruction were analyzed. The recorded classroom interactions were transcribed and examined using the deductive content analysis method. In this process, codes associated with authoritative discourse (scientific explanation and judgment) and dialogic discourse (individual explanation and neutrality) were identified. According to the findings of the study, the communication between teachers and students was predominantly characterized by authoritative discourse; however, dialogic elements such as individual explanations and neutrality were also used to some extent. Moreover, the use of authoritative discourse was found to be more prominent depending on teaching experience and lesson type.