Osmanlı döneminde Halep Yahudileri
Jews of Aleppo during the Ottoman period
  1. Tez No: 993675
  2. Yazar: ÖMER ATAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDİNÇ GÜLCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Yahudiler, Jews
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orta Doğu ve Göç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Halep ve çevresinde geçmişten bugüne birçok ulustan ve dinden insanlar yaşamıştır. Yahudilerin Halep ve çevresindeki varlıkları antik çağlara kadar dayanmakta ve Osmanlı sonrasına kadar sürmektedir. Tarih boyunca bölge birçok devletin egemenliği altına girmiş, ancak Yahudilerin idari, sosyal, iktisadi, dini ve kültürel açıdan en rahat ettikleri dönem Osmanlı dönemi olmuştur. İspanya, Portekiz ve İtalya gibi ülkelerde baskı ve katliamlara uğrayan bir kısım Yahudiler de Halep ve çevresine gelerek yerleşmişlerdir. Sürgünle Avrupa'dan gelen Yahudiler sahip oldukları iletişim ağı ve entelektüel birikim sayesinde Halep vilayetinde gün geçtikçe etkinliklerini artırmışlardır. Hatta bu bağlantıları sayesinde Hindistan'dan Avrupa'ya uzanan ticaret yollarında söz sahibi olmayı başardıkları gibi Halep'te açılan konsolosluklarda da birçok Avrupa devletinin temsilciliğini yapmışlardır. Ancak 20. yüzyılın başlarında Halep'in iktisadi açıdan öneminin azalmasıyla birlikte Yahudilerin bir kısmı bu bölgeden göç ederken vilayette kalan Yahudiler ise eski güçlerini zamanla kaybetmişlerdir. I. Dünya Savaşı sonrasında batılı devletlerin Yahudilere Filistin'e yerleşmeleri hususunda büyük destek vermeleri sonucunda birçok yerden Filistin'e yönelik göçler yaşanırken Halep ve çevresinde yaşayan Yahudilerin önemli bir kısmı da Filistin topraklarına göç etmişlerdir
Özet (Çeviri)
Throughout history, people from many nations and religions have lived in Aleppo and its surroundings. The presence of Jews in Aleppo and its surroundings dates back to ancient times and continued until after the Ottoman period. Throughout history, the region came under the rule of many states, but the Ottoman period was the most comfortable time for Jews in terms of administrative, social, economic, religious, and cultural aspects. Some Jews who suffered persecution and massacres in countries such as Spain, Portugal, and Italy also came and settled in Aleppo and its surroundings. Thanks to their communication network and intellectual accumulation, the Jews who came from Europe as exiles increased their activities in the province of Aleppo day by day. In fact, thanks to these connections, they managed to gain influence in the trade routes stretching from India to Europe and represented many European states in the consulates opened in Aleppo. However, with the decline of Aleppo's economic importance in the early 20th century, some Jews emigrated from the region, while those who remained in the province gradually lost their former power. After World War I, Western states provided significant support to Jews to settle in Palestine, resulting in migration to Palestine from many places. A significant portion of the Jews living in Aleppo and its surroundings also migrated to Palestinian lands.