Ortaokul matematik öğretmenlerinin fark etme becerilerinin matematik öğrenme fırsatları çerçevesiyle incelenmesi
Investigation of secondary mathematics teachers' noticing within the framework of mathematics learning opportunities
- Tez No: 993682
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL YEŞİLDERE İMRE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Fark etme becerisi, Matematiksel düşünme, Video-kulub, The ability to notice, Mathematical thinking, Video-club
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Matematik Öğrenme Fırsatları (MÖF) çerçevesine göre yapılandırılmış video kulüp sürecine katılan ortaokul matematik öğretmenlerinin öğrencilerin dörtgenler konusuna ilişkin matematiksel düşünmelerini fark etme becerilerindeki (dikkat etme, yorumlama, karar verme) değişimi incelemektir. Bu araştırmada, nitel araştırma desenlerinden biri olan araçsal durum çalışması tercih edilmiştir. Katılımcılar ölçüt örnekleme stratejisine göre belirlenmiştir. Bu doğrultuda çalışma Millî Eğitim Bakanlığına bağlı bir okulda görev yapan dört ortaokul matematik öğretmeni ile gerçekleştirilmiştir. Altı hafta süren uygulama sürecinde veriler video kulüp toplantıları, yansıma raporları ve senaryo formları aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma sürecinde kullanılan bu veri toplama araçları, öğretmenlerin fark etme becerisini derinlemesine inceleyebilmek için birbirini tamamlayacak şekilde yapılandırılmıştır. Araştırmanın bulguları, MÖF çerçevesine göre yapılandırılmış video kulüp sürecinin, öğretmenlerin öğrenci düşünmelerine yönelik fark etme becerilerinde gelişim sağladığını göstermektedir. Uygulama boyunca öğretmenlerin dikkat etme, yorumlama ve karar verme süreçlerinde daha gerekçeli, kavramsal ve öğrenci merkezli açıklamalara yöneldikleri belirlenmiştir. Dikkat etme becerisi, tüm öğretmenlerde en erken gelişen ve en istikrarlı şekilde seyreden beceri olmuştur. Öğretmenlerin yorumlama ve karar verme becerileri ise öğretmenler arasında farklılıklar olmakla birlikte süreç boyunca genel bir gelişim eğilimi göstermiştir. Ayrıca öğretmenlerin fark etme becerileri, kullanılan veri toplama araçlarına ve öğretmenlerin bireysel özelliklerine göre farklılık göstermiştir. Özellikle MÖF çerçevesine göre yapılandırılmış senaryo formları ve video kulüp süreci, öğretmenlerin öğrenci düşünmesine yönelik daha derin analizler yapabilmelerini desteklemiştir. Bu yönleriyle çalışma, öğretmenlerin fark etme becerilerinin gelişiminde MÖF çerçevesi doğrultusunda yapılandırılmış video kulüp sürecinin önemine dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the change in middle school mathematics teachers' ability to notice students' mathematical thinking (attending, interpreting, and deciding) regarding quadrilaterals after participating in a video club process structured according to the Mathematically Significant Pedagogical Opportunities to Build on Student Thinking (MOST) framework. This study employed an instrumental case study, a qualitative research design. Participants were selected using a criterion sampling strategy. The study was conducted with four middle school mathematics teachers working at a school affiliated with the Ministry of National Education. During the six-week implementation period, data were collected through video club meetings, reflection reports, and scenario forms. The data collection tools were structured to complement each other in order to provide an in-depth examination of teachers' noticing skills. The findings of the study indicate that the video club process structured according to the MOST framework contributed to the development of teachers' noticing of students' thinking. Throughout the implementation, teachers were found to have shifted toward more reasoned, conceptual, and student-centered explanations in their attending, interpreting, and deciding processes. Attending was the skill that developed earliest and most consistently across all teachers. Teachers' interpretation and decision-making skills showed a general tendency to develop throughout the process, although there were differences among teachers. Furthermore, teachers' noticing skills varied depending on the data collection tools used and their individual characteristics. In particular, scenario forms and the video club process, structured according to the MOST framework, supported teachers in conducting more in-depth analyses of student thinking. In this regard, the study highlights the importance of the video club process, structured in line with the MOST framework, in fostering the development of teachers' noticing.