Yabancı dil olarak Türkçenin çocuklara öğretiminde farklılaştırılmış içerik ve etkinlik tasarımı
Differential content and activity design in teaching Turkish as a foreign language to children
  1. Tez No: 993681
  2. Yazar: KÜBRA DURUKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA UZDU YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ARCS Güdüsel Tasarım Modeli, Farklılaştırılmış öğretim, Türkçe eğitimi, Türkçe öğretimi, ARCS Motive Design Model, Differentiated instruction, Turkish education, Turkish teaching
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, yabancı dil olarak Türkçeyi öğrenen çocuklar için farklılaştırılmış içerik ve etkinlik tasarımlarının oluşturulma sürecine yönelik akademik bir çerçeve sunmayı amaçlamaktadır. Türkiye'deki eğitim sisteminin yapılandırmacı yaklaşımı benimsemesiyle öğretim yöntemlerinde belirgin değişimler meydana gelmiş olsa da yabancılara Türkçe öğretimi bağlamında bazı eksikliklerin devam ettiği önceki çalışmalarla ortaya konulmuştur. Özellikle çocuklara yönelik hazırlanan öğretim materyallerinin yetişkin temelli içerikler üzerine inşa edilmesi, pedagojik süreçlerde etkinliklerin yeterince farklılaştırılmaması nedeniyle öğrenme verimliliğinin düştüğü gözlemlenmiştir. Bu araştırma, çocuklara yönelik Türkçe öğretiminde ARCS Motivasyon Modeli ve farklılaştırılmış öğretim yöntemlerinin etkinlik tasarımında nasıl bir rol oynayabileceğini incelemektedir. Çalışmada, çocukların bireysel öğrenme stilleri ve motivasyon faktörleri dikkate alınarak etkinliklerin nasıl farklılaştırılabileceği detaylandırılmaya çalışılmıştır. Araştırma kapsamında betimsel tarama modeli ve doküman incelemesi kullanılarak alan yazına dayalı bir değerlendirme gerçekleştirilmiş, belirlenen yaş ve dil düzeyleri için pedagojik açıdan uygun etkinlik önerileri geliştirilmeye çalışılmıştır. Farklılaştırılmış öğretim ve ARCS Motivasyon Modeli'nin çocukların öğrenme sürecini daha etkili hale getirdiğini ortaya koyduğu varsayımı esas alınmıştır. Bu doğrultuda, geliştirilen etkinlik tasarımlarının pedagojik etkileri incelenmiş ve çocuklar için yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kullanılabilecek materyallerin bilimsel temelde nasıl geliştirilebileceği yönünde öneriler sunulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis presents an academic framework for differentiated content and activity design in the instruction of Turkish as a foreign language for children. Although significant changes have occurred in the theaching methods with the adoption of the structured approch of the education system in Turkey, it has been revealed in previous studies that some deficiencies continued in the context of Turkish teaching of foreingners. One of the primary issues observed is that educational materials designed for children often follow an adult-centered approach, resulting in insufficient differentiation in instructional activities, which in turn affects learning efficiency negatively. This research examines how the ARCS Motivation Model and differentiaded teaching methods can play a role in activity design in Turkish teaching for children. The study explores how individual learning styles and motivational factors influence differentiated instructional activities. Using a descriptive survey model and document analysis, an extensive literature review has been conducted, and pedagogically appropriate activity recommendations have been developed for different age groups and proficiency levels. The findings indicate that differentiated instruction and the ARCS Motivation Model significantly enhance the effectiveness of language learning for children. Accordingly, this thesis investigates pedagogical approaches to developing educational materials and instructional activities for teaching Turkish to children and aims to provide valuable recommendations for educators in the field.