Tarımsal kredi kullanımı: Tokat ili Reşadiye ilçesi araştırması
Agricultural credit usage: A study on Reşadiye district ofTokat province
- Tez No: 993701
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY KIZILASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ziraat, Banking, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarım İşletmesi, Finansman, Kredi, Ziraat Bankası, Reşadiye İlçesi, Agricultural Enterprise, Financing, Credit, Ziraat Bank, Reşadiye District
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Tokat ili Reşadiye ilçesindeki tarım işletmelerinin kredi kullanım durumları (kredi kaynakları, bu kaynakları tercih etme nedenleri, memnuniyet durumları, kullanılan kredi türleri, dönemleri, gösterilen teminatlar, vadeleri, miktarları, geri ödeme durumları ile kredi kullanmada dikkat edilen hususlar vb.) ortaya konulmuştur. Araştırmanın ana materyalini, araştırma bölgesinde değişik kaynaklardan tarımsal kredi kullanan ve gayeli örnekleme yöntemi ile seçilen 125 adet tarım işletmesi ile TemmuzAğustos 2025 tarihleri arasında yapılmış anketlerden elde edilen veriler oluşturmuştur. Tarım işletmelerinde hem bitkisel ve hem de hayvansal üretim yapılmaktadır. 2024 yılı itibariyle, tarım işletmelerinin tamamı kredi kullanmışlardır. Tarım işletmeleri birden fazla kaynaktan kredi kullanmaktır ve en önemli kredi kaynağı Ziraat Bankası (tüm işletmeler) olup bunu Tarım Kredi Kooperatifi (%39.20), zahireciler (%33.60), özel bankalar (%5.60) ve akrabalar (%1.60) takip etmektedir. Tarım işletmelerinin kredi kullanmada bankayı tercih etmelerindeki en önemli faktörler bankaların güven vermesi ve faiz oranının avantajlı olduğunu düşünmeleridir. Bununla birlikte, birçok tarım işletmesinin kredi kullanmada kooperatif ortağı oldukları için TKK ve tanıdık oldukları için de zahirecileri tercih ettikleri tespit edilmiştir. Anket yapılan tarım işletmelerinin tarımsal üretimin farklı aşamalarında çoğunlukla işletme sermayesi ihtiyacı ortaya çıktığında krediye ihtiyaç duydukları ve daha çok vade esaslı kredi kullandıkları (%78.40) ve kullanılan kredilerin vadelerinin 12-18 ay arası olduğu (%72.80) saptanmıştır. Tarım işletmelerinin %63.20'sinin sübvansiyonlu krediler hakkında bilgi sahibi olduğu ve %68.80'inin de bu kredileri kullandıkları belirlenmiştir. Kredi kullanmada dikkat edilen en önemli hususlar kredi faiz oranı (%72.00), geri ödeme süresi (%38.40), sübvansiyonlu kredi olup olmaması (%33.60) ve geri ödeme zamanı (%32.80) olarak belirtilmiştir. Tarımsal krediler çoğunlukla bitkisel ve hayvansal üretimde gerekli olan girdi (gübre, yakıt, yem, ilaç, hayvan, traktör ve ekipmanları vb.) temini için kullanılmıştır. Kredi kullanmada gösterilen en önemli teminatın kefalet olduğu belirtilmiştir. Tarım işletmelerinin büyük bir çoğunluğu (%96) kullandıkları krediyi zamanında geri ödeyebilmişlerdir. Tarım işletmelerinin çoğunluğu kredi kullandıkları bankalardan ve genel olarak kredi kaynaklarının kredi uygulamalarından memnundurlar.
Özet (Çeviri)
This study examines the credit usage patterns (credit sources, reasons for choosing these sources, satisfaction levels, types of credit used, periods, collateral provided, maturities, amounts, repayment status, and considerations when using credit, etc.) of agricultural enterprises in Reşadiye district of Tokat province. The main material of the research consists of data obtained from surveys conducted between July and August 2025 with 125 agricultural enterprises selected using purposive sampling and using agricultural credit from various sources in the research area. Agricultural enterprises engage in both plant and animal production. As of 2024, all agricultural enterprises have utilized credit. Agricultural enterprises obtain credit from multiple sources, with the most significant source being Ziraat Bank (for all enterprises), followed by the Agricultural Credit Cooperative (39.20%), grain merchants (33.60%), private banks (5.60%), and relatives (1.60%). The most important factors influencing agricultural businesses to choose banks for credit are the trustworthiness of the banks and their perception of advantageous interest rates. However, it has been observed that many agricultural businesses prefer to use TKK (Agricultural Credit Cooperatives) because they are cooperative members, and also prefer grain merchants due to their familiarity with them. The survey revealed that agricultural enterprises mostly need credit when working capital is required at different stages of agricultural production, and they predominantly use term-based credit (78.40%), with loan terms ranging from 12 to 18 months (72.80%). It was determined that 63.20% of agricultural enterprises are aware of subsidized loans, and 68.80% utilize them. The most important factors considered when using credit were the interest rate (72.00%), repayment period (38.40%), whether it is a subsidized loan (33.60%), and repayment time (32.80%). Agricultural loans were mostly used to procure inputs necessary for crop and livestock production (fertilizers, fuel, feed, pesticides, animals, tractors and equipment, etc.). It was noted that the most important collateral for obtaining loans was guarantees. A large majority of agricultural enterprises (96%) were able to repay their loans on time. The majority of agricultural enterprises are satisfied with the banks from which they obtained loans and, in general, with the lending practices of the lending institutions.