Siyasal partilerin oluşumu ve politik konjonktür ilişkisi: Türkiye'de 2014-2025 döneminin ekonomik göstergeler çerçevesinde değerlendirilmesi
The formation of political parties and the relationship with the political conjuncture: An assessment of the 2014-2025 period in Turkey within the framework of economic indicators
- Tez No: 993700
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM GÖZDE BEŞBALLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Economics, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik konjonktür, Genel seçimler, Kamu tercihi, Politik konjonktür dalgalanmaları, Seçmen davranışı, Siyasal partiler, Yerel seçimler, Economic conjuncture, General elections, Public preference, Political business cycles, Voter behaviour, Local electiond
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
Özet
Siyasal partiler, modern demokratik sistemlerin temel yapı taşları olarak kabul edilmektedir. Bu partiler, belirli bir ideoloji veya program etrafında örgütlenen ve seçimler aracılığıyla iktidarı elde etmeyi hedefleyen kuruluşlardır. Bu tez, siyasal partilerin oluşumu ve politik konjonktür arasındaki ilişkiyi ele almayı amaçlamaktadır. Politik konjonktür, belirli bir dönemdeki genel siyasal ve ekonomik ortamı ifade eder ve bu ortam, partilerin programlarını, stratejilerini ve seçmen davranışlarını önemli ölçüde etkiler. Tezin temel amacı, siyasal partilerin oluşumunda politik konjonktürün rolünü incelemektir. Bu bağlamda, politik konjonktürdeki değişimlerin ve özellikle ekonomide yaşanan gelişmelerin siyasal partiler üzerindeki etkilerini de değerlendirilecektir. Türkiye örneği üzerinden, 2014'ten günümüze kadar uzanan süreçte siyasal partilerin nasıl şekillendiğini ve politik konjonktürün bu şekillenmedeki rolü analiz edilecektir. Böylece, siyasal partilerin oluşumu ve politik konjonktür arasındaki karşılıklı etkileşimi daha iyi anlama hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Political parties are considered the cornerstones of modern democratic systems. These parties are organizations that are organized around a specific ideology or program and aim to gain power through elections. This thesis aims to examine the relationship between the formation of political parties and the political conjuncture. The political context refers to the general political and economic environment during a specific period, and this environment significantly influences the parties' programs, strategies, and voter behavior. The main objective of this thesis is to examine the role of the political context in the formation of political parties. In this context, the effects of changes in the political context, and particularly developments in the economy, on political parties will also be evaluated. Using the example of Turkey, the thesis will analyze how political parties have been shaped in the period from 2014 to the present and the role of the political climate in this shaping. Thus, the aim is to better understand the mutual interaction between the formation of political parties and the political climate.