Türkmenlerde sosyal uyum ve iyilik hali ilişkisinin incelenmesi
An examination of the relationship between social integration and well-being among Turkmens
- Tez No: 993703
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLARA USTABAŞI GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Zorunlu göç, Forced emigration
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kto Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Konya'da yaşayan Türkmen göçmenlerin sosyal uyum düzeyleri ile iyilik halleri ve finansal iyilik halleri arasındaki ilişkileri incelemek ve bu değişkenlerin çeşitli sosyodemografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymaktır. Araştırma, nicel araştırma yöntemine uygun olarak, ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini Konya'da yaşayan 400 Türkmen göçmen oluşturmaktadır. Veriler, Göçmenlerde Sosyal Uyum Ölçeği, İyilik Hali Yıldızı Ölçeği ve Finansal İyilik Hali Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler IBM SPSS 26.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılıma uygunluğu çarpıklık ve basıklık değerleriyle değerlendirilmiş; bağımsız gruplar için t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, Türkmen göçmenlerin sosyal uyum düzeyleri ile iyilik halleri ve finansal iyilik halleri arasında anlamlı ilişkiler bulunmaktadır. Sosyal uyum ile iyilik hali arasında pozitif ve orta düzeyde, sosyal uyum ile finansal iyilik hali arasında ise pozitif ancak düşük düzeyde ilişkiler saptanmıştır. Özellikle aidiyet, umut ve psikolojik-sosyal destek boyutlarının, iyilik halinin yaşamı anlamlandırma, bilişsel ve duygusal alt boyutlarıyla anlamlı ilişki içinde olduğu görülmüştür. Genel iyilik hali ve finansal iyilik halinin yüksek olması, bireylerin dışlanma algısının azalmasıyla ilişkili bulunmuştur Sosyodemografik değişkenler açısından değerlendirildiğinde; yaş, eğitim düzeyi, gelir düzeyi, Türkiye'de bulunma süresi ve sosyal yardım alma durumu değişkenlerine göre sosyal uyum, iyilik hali ve finansal iyilik halleri açısından anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Eğitim ve gelir düzeyi yükseldikçe uyum ve iyilik hali düzeylerinin arttığı; Türkiye'de kalış süresi uzadıkça aidiyet ve umut düzeylerinin güçlendiği görülmüştür. Sosyal yardım alan bireylerin ise sosyal uyum, iyilik hali ve finansal iyilik göstergelerinde daha kırılgan bir yapıya sahip olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonuçları, Türkmen göçmenlerin sosyal uyumlarının yalnızca sosyal ilişkilerle sınırlı bir süreç olmadığını, aynı zamanda psikolojik iyi oluş ve ekonomik güvenlikle bütünleşik çok boyutlu bir yapı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu yönüyle çalışma, Türkmen göçmenlerin iyilik halleri ve uyum süreçlerinin güçlendirilmesine yönelik sosyal hizmet uygulamaları, psikososyal destek mekanizmaları ve sosyal politikalar için önemli bulgular sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between social cohesion, well-being, and financial well-being levels of Turkmen migrants living in Konya, and to determine whether these variables differ according to various sociodemographic characteristics. The study was conducted using a quantitative research method within the framework of a correlational survey design. The sample of the study consisted of 400 Turkmen migrants residing in Konya. Data were collected using the Social Cohesion Scale for Migrants, the Well-Being Star Scale, and the Financial Well-Being Scale. The data obtained from the research were analyzed using the IBM SPSS 26.0 statistical software package. Normality of the data was assessed through skewness and kurtosis values; independent samples t-tests, one-way analysis of variance (ANOVA), and Pearson correlation analyses were employed. According to the findings of the study, significant relationships were found between the social cohesion levels of Turkmen migrants and their well-being and financial well-being. A positive and moderate relationship was identified between social cohesion and well-being, while a positive but low-level relationship was observed between social cohesion and financial well-being. In particular, the dimensions of belonging, hope, and psychological-social support were found to be significantly associated with the meaning-making, cognitive, and emotional sub-dimensions of well-being. Higher levels of overall well-being and financial well-being were associated with lower perceptions of social exclusion. In terms of sociodemographic variables, significant differences were found in social cohesion, well-being, and financial well-being according to age, education level, income level, length of residence in Türkiye, and social assistance status. As education and income levels increased, levels of social cohesion and well-being also increased; longer duration of residence in Türkiye was associated with stronger levels of belonging and hope. Individuals receiving social assistance were found to exhibit greater vulnerability in terms of social cohesion, well-being, and financial well-being indicators. The results of the study indicate that social cohesion among Turkmen migrants is not limited to social relationships alone but represents a multidimensional structure integrated with psychological well-being and economic security. In this respect, the study provides important findings for social work practices, psychosocial support mechanisms, and social policies aimed at strengthening the well-being and integration processes of Turkmen migrants.