Geri Dön

Bozkır ve yerleşik kültürler arasında kenar medeniyetler (X.-XII. yüzyıllar Mâverâünnehir ve Horasan'da Türkmen örneği)

The edge civilizations between steppe culture and sedentarycultures (Example of Turkmen in Transoxiana and Khorasan in X.-XII. centuries)

  1. Tez No: 555567
  2. Yazar: ERGİN GÜRÇAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER SONER HUNKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 169

Özet

ÖZET Bu çalışma, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan ve Ön Asya'ya yayılmış Türk topluluklarının kökenini oluşturan Oğuz-Türkmen boylarının, X. ve XII. yüzyıllar arasında Mâverâünnehir ve Horasan bölgelerinde meydana gelen sosyal, siyasi, ekonomik vb. uyum sağlama, değişim-dönüşüm veya çatışma süreçlerini kültürel boyutlarıyla ele almaktadır. Yaptığımız çalışmada Oğuzlar ve diğer bozkır göçebelerinin yerleşik kültürle ilişkileri, bu doğrultuda başta Oğuz boyları olmak üzere İslam dinine geçişle Türkmen kimliğinin oluşumu ve Türkmenlerin göç ettikleri bölgelerde yerleşik-kurumsal yapılar ile kurdukları ilişkiler, sebep ve sonuçlarıyla irdelenmeye çalışılmıştır. Bunun yanında bugüne kadar tek düzlemde yapılmış çalışmaların eksik bıraktığı alanlar, konular işlenmiştir. Aynı zamanda bu çalışmamız, kendimiz için ilerideki çalışmalarımıza ve konunun araştırılmasına yönelik genel çerçeveyi belirlememize yardımcı olması kaygısını taşımaktadır. Bu nedenle ele alınacak konular geniş bir yelpazede değerlendirilmiştir. Söz konusu döneme ait kaynakların yetersizliği de farklı yöntem ve disiplinleri bir araç olarak kullanmamızı gerektirmiştir. Özellikle coğrafya, ekolojik koşullar gibi dış etkenlerin, tarihi olayların seyriyle beraber kültürlerin oluşum ve gelişim süreçlerine yaptıkları etkilerin araştırılması, üzerinde önemle durduğumuz bir konu olmuştur. Bu bağlamda çalışmamız hem söz konusu dönemde Türkmenler hem de yerleşik-göçebe kültürler arasında etkileşime girmiş diğer Türk topluluklarının sosyal tarihlerinin araştırılmasına katkı sağlayacak yöntem, bilgi ve bulguları içermektedir.

Özet (Çeviri)

ABSTRACT This study culturally examines the social, economic and political adaptation, change-transformation or conflict processes of Oghuz Turks, who constitute the origin of Turkish communities spread throughout Turkey, Azerbaijan Turkmenistan and Asia, in Transoxiana and Khorasan. This study seeks to focus on the relation of Oghuz Turks and other Steppe Nomads with sedantary cultures, the formation of Turkmen identity, especially Oghuz Tribes, following the transition to Islamic Religion and the relations of Turkmen with settled-corporate structures in regions where they migrated, within the scope of a cause-effect relation. In addition to this, the factors and subjects that have been left uncompleted by the studies carried out in a single plane so far have been examined. At the same time, it is also aimed and concerned that this study would lend assistance to determine a framework for the future works and researches on the subject. Therefore, the issues to be assessed and examined hereunder are evaluated in a very wide range. The lack of resources of the period, which is the subject of our study, required us to apply to different methods and disciplines. Especially, the examination of the effects of external factors, such as ecological conditions, on the formation and development processes of cultures together with the historical events, has been an important topic for our study. In this context, our study includes methods, information and findings that would contribute to the study of social history of Turkmens and other Turkish communities that had interacted with sedantary-nomadic cultures during the period.

Benzer Tezler

  1. M.Ö. VIII. ile M.Ö. II. yüzyıllar arasında İskitlerin bozkır kültürlü topluluklar ile ilişkileri

    Scythians relations with steppe societies between VIII. th B.C. and II. nd B.C. centuries

    SAİD MÜBİN ÇALIŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    TarihKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ORHAN DOĞAN

  2. Türk kültüründe at (İlk Çağ ve Orta Çağ)

    The horse, in old Turkish culture (First Age and Midlleage)

    AYŞE KARACA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    SosyolojiGaziantep Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MURAT AĞARI

  3. Maveraünnehir ve Horasan bölgesinde X.-XII. yüzyıllar arasında Türkmen boylarının siyasi rolleri

    Political roles of Turkoman tribes in Transoxiana and Horasan regions between the Xth-XIIth centuries

    BURCU TUYSUZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    TarihKafkas Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KARAGEÇİ

  4. Karaçay-Malkar sosyo-kültürel yapısının etnik kökenleri ve kültürleşme

    The Ethnic origins of Karachay-Balkar socio-cultural structure and acculturation

    UFUK TAVKUL

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1996

    SosyolojiHacettepe Üniversitesi

    Sosyoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. M. ÇAĞATAY ÖZDEMİR

  5. Bozkır kültürü ile Türk ve Kore kültürü arasındaki münasebetler

    The Cultural relationship between Turks and Koreans: An examination of nomadic culture

    JAE HYUN PAİK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1996

    TarihHacettepe Üniversitesi

    PROF.DR. İZGİ OSKAN