Empowering preservice English language teachers through ecological literacy
Hizmet öncesi İngilizce öğretmenlerini ekolojik okuryazarlık yoluyla güçlendirme
  1. Tez No: 993766
  2. Yazar: ESAT KUZU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERYAL ÇUBUKÇU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aday öğretmenler, Yabancı dil öğretimi, Candidate teachers, Foreign language teaching
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda küresel ısınma, iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybı gibi çevresel felaketler, doğa ve onun sürdürülebilirliği konusunda artan kaygılara yol açmıştır. Ayrıca, mevcut eğitim sistemlerinin bu çevresel sorunları ele almakta yetersiz kaldığı görülmektedir. Bu bağlamda, tüm branşlardaki öğretmenlerin çevre sorunlarının çözümünde rol alabildiği ve insanların doğayla bağlarını yeniden kurmalarına yardımcı olabildiği yeni bir eğitim yaklaşımına ihtiyaç duyulmaktadır. İngilizce dersleri, öğrencilerin dikkatini çevresel meselelere çekmek ve onların ekolojik okuryazarlık becerilerini geliştirmek için oldukça uygun bir ortam sunmaktadır. Bu çalışma, karma yöntemli yarı deneysel bir desen benimseyerek, İngilizce öğretmeni adaylarının ekolojik okuryazarlık becerilerini geliştirmeyi ve onların çevresel konuları dil öğretimiyle birleştirme yeterliklerini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Katılımcılara doğa, çevresel sorunlar ve çevrenin dil öğretim sürecine nasıl entegre edilebileceğine ilişkin on bir haftalık bir eğitim verilmiştir. Veriler anket, yarı yapılandırılmış bireysel görüşmeler ve yansıtıcı yazılardan elde edilmiştir. Katılımcıların ön test ve son test sonuçları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek için Wilcoxon işaretli sıralar testi kullanılmıştır. Analizler, İngilizce öğretmeni adaylarının ekolojik okuryazarlık becerilerinde iki boyutta anlamlı bir gelişme olduğunu göstermiştir: çevresel problemlere ilişkin farkındalık ve bireysel sorumluluk farkındalığı. Ancak çevresel çözüm yaklaşımlarına yönelik genel tutum ve çevresel problemlere yönelik genel tutum boyutlarında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Başka bir deyişle, nicel bulgular öğretmen adaylarının ekolojik okuryazarlık becerilerinin farkındalık düzeyinde anlamlı biçimde geliştiğini, ancak tutum düzeyindeki gelişimin istatistiksel olarak anlamlı olmadığını göstermektedir. Nitel verilerden elde edilen tematik analiz bulguları ise, eğitim sürecinin öğretmen adaylarının hem mesleki hem de bireysel gelişimlerine katkı sağladığını ortaya koymuştur. Bu açıdan bakıldığında, öğretmen adaylarının ekolojik okuryazarlık becerilerinin geliştirilmesinin sürdürülebilir toplumlar oluşturma hedefi açısından umut verici bir alan olduğu görülmektedir. Bu nedenle, öğretmen yetiştirme programlarına çevre merkezli derslerin dahil edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, environmental disasters like global warming, climate change, and biodiversity loss have led to an increase in concerns about nature and its sustainability. Moreover, education systems so far have failed to address these environmental problems. In this respect, a new approach to education, where teachers of all subject matters can play a role in solving environmental problems and helping people reconnect with nature, seems necessary. English lessons are quite proper for drawing learners' attention to environmental issues and improving their ecological literacy skills. This study, adopting a mixed-methods quasi-experimental design, intended to improve and evaluate preservice ELT teachers' ecological literacy skills and improve their ability to merge environmental topics and language education in their practices. An eleven-week training in nature, environmental issues, and how they could integrate the environment into the language teaching process was given to the participants. The data was collected through a questionnaire, semi-structured individual interviews, and reflection papers. Wilcoxon signed-rank test was utilized to determine whether there was a significant difference between the pretest and posttest results of the participants. The analysis displayed that the preservice ELT teachers' ecological literacy skills significantly improved in two dimensions: awareness of environmental problems and awareness of individual responsibility. However, there were no significant differences in terms of general attitudes towards environmental solution and general attitudes towards environmental problems dimensions. In other words, the quantitative data results indicated that the preservice teachers' ecological literacy skills showed a significant improvement at the awareness level, while the improvement was not statistically significant at the attitude level. Furthermore, the qualitative data results, which were obtained through thematic analysis, demonstrated that the training process helped the preservice ELT teachers improve themselves professionally and individually. In this respect, it was observed that enhancing preservice teachers' ecological literacy skills could be a promising area to contribute to creating sustainable societies; thus, it is suggested that environmental-centred courses should be included in preservice teacher training programs.