İlköğretim okullarında çalışan okul yöneticileri ve öğretmenlerin rotasyona bakışı
Perspectives of school administrators and teachers working in primary schools on rotation
  1. Tez No: 993771
  2. Yazar: SONGÜL YILMAZ KIZILKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İDRİS ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Rotasyon, öğretmen tutumları, okul yöneticisi, demografik farklılıklar, Rotation, teacher attitudes, school administrators, demographic differences
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetçiliği Bilim Dalı
Özet
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA ÇALIŞAN OKUL YÖNETİCİLERİ VE ÖĞRETMENLERİN ROTASYONA BAKIŞI Bu araştırmanın amacı, İzmir ili Bayraklı ilçesindeki ilköğretim okullarında görev yapan öğretmen ve okul yöneticilerinin rotasyon uygulamasına ilişkin tutumlarını belirlemek ve bu tutumların bazı demografik ve mesleki değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Nicel araştırma yaklaşımıyla betimsel tarama modeli çerçevesinde yürütülen çalışma, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Bayraklı ilçesindeki ilköğretim kurumlarında görev yapan yöneticiler ve öğretmenlerden elde edilen verilerle gerçekleştirilmiştir. Bulgular, katılımcıların çoğunluğunun rotasyon uygulamasını prensip olarak doğru bulduğunu ve rotasyona ilişkin genel algıların ölçek toplamı ve boyutlar düzeyinde orta seviyede olduğunu göstermiştir. Madde düzeyinde en güçlü olumlu görüş, rotasyonun uzun süre aynı okulda çalışmayı önleyerek monotonluğu azalttığı yönünde; en zayıf olumlu görüş ise rotasyonun ekonomik yük doğurduğu yönündedir. Demografik değişkenlere göre yapılan analizlerde, erkek katılımcıların geliştirici boyut ve ölçek toplam puanlarının kadınlara göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu; medeni durum, yaş ve il düzeyinde çalışma süresi değişkenlerinde ise anlamlı farklılık olmadığı belirlenmiştir. Okul kademesi ilkokul–ortaokul değişkenine göre hem geliştirici hem de engelleyici boyutlarda anlamlı bir farklılık saptanmamıştır Buna karşılık aynı okulda çalışma süresi değişkeni açısından farklılaşma gözlenmiş; 1–5 yıl görev yapanların algıları daha olumlu, 11 yıl ve üzeri çalışanların algıları ise daha olumsuz bulunmuştur. Görev türüne göre okul yöneticilerinin hem geliştirici boyut hem de ölçek toplamında öğretmenlerden daha yüksek puan aldığı, engelleyici boyutta da yöneticilerin algı düzeylerinin öğretmenlere kıyasla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca rotasyonu prensip olarak doğru bulan katılımcıların hem geliştirici hem toplam ölçek puanlarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, rotasyon eğitim çalışanları tarafından hem yenilenme ve deneyim devri açısından bir fırsat, hem de aidiyet ve uyum riskleri açısından sınırlılık içeren bir uygulama olarak algılanmakta olup; rotasyon politikalarının şeffaf, katılımcı ve bağlamı gözeten biçimde tasarlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
PERSPECTIVES OF SCHOOL ADMINISTRATORS AND TEACHERS WORKING İN PRIMARY SCHOOLS ON ROTATION The purpose of this study is to determine the attitudes of teachers and school administrators working in primary education schools in the Bayraklı district of İzmir province toward rotation practices and to examine whether these attitudes differ according to certain demographic and professional variables. Conducted within the framework of a descriptive survey model using a quantitative research approach, the study was carried out during the 2024–2025 academic year with data obtained from teachers and administrators working in primary education institutions in the Bayraklı district. The findings indicate that the majority of participants consider rotation practices to be appropriate in principle and that overall perceptions of rotation are at a moderate level in terms of the total scale and its dimensions. At the item level, the most strongly endorsed positive view was that rotation reduces monotony by preventing long-term service in the same school, while the least endorsed view was that rotation imposes an economic burden. Analyses conducted according to demographic variables revealed that male participants had significantly higher scores in the developmental dimension and in the total scale compared to female participants, whereas no significant differences were found with respect to marital status, age, or length of service in the province. In terms of school level (primary school–lower secondary school), no significant differences were identified in either the developmental or the inhibiting dimensions. However, differences were observed with regard to length of service in the same school, with participants who had worked for 1–5 years exhibiting more positive perceptions, while those with 11 years or more of service demonstrated less favorable perceptions. With respect to role type, school administrators scored higher than teachers in both the developmental dimension and the total scale, and administrators also demonstrated higher perception levels in the inhibiting dimension. Additionally, participants who considered rotation to be appropriate in principle obtained higher scores in both the developmental dimension and the total scale. In conclusion, rotation is perceived by education professionals both as an opportunity for renewal and experience transfer and as a practice involving certain limitations related to sense of belonging and adaptation. Accordingly, it is recommended that rotation policies be designed and implemented in a transparent, participatory, and context-sensitive manner.