Okul yöneticilerinin dönüşümsel liderlik rolleri ile öğretmenlerin mesleki mutluluğu arasındaki ilişki
The relationship between the transformational leadership roles of school administrators and the professional happiness of teachers
- Tez No: 993778
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GÖKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümsel liderlik, örgütsel mutluluk, mesleki mutluluk, okul yöneticisi, Lise öğretmeni, Transformational leadership, organizational happiness, professional happiness, school administrator, high school teacher
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Düzce il merkezindeki resmi ortaöğretim (lise) kurumlarında görevli öğretmenlerin görüşlerine dayanarak, okul yöneticilerinin dönüşümsel liderlik rolleri ile öğretmenlerin mesleki mutlulukları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. İlişkisel tarama modeli kullanılarak yapılan araştırmanın çalışma evrenini 2024-2025 öğretim yılında Düzce merkezindeki 20 resmi ortaöğretim (lise) kurumlarında görevli 900 öğretmenden oluşturmaktadır. Araştırmaya gönüllü olarak katılan 358 öğretmenden veri toplanmıştır. Katılımcılar anadolu liseleri, mesleki ve teknik liseler, imam hatip lisesi ve merkezi sınavla öğrenci alan liselerde görev yapmaktadır. Araştırmada“Dönüşümsel Liderlik Ölçeği”ve“Öğretmenlik Mesleği Mutluluk ölçeği”veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Ölçeklerin güvenirlilik analizlerinde alt boyutların normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Araştırmada, ölçekler arasındaki ilişkileri ve yordayıcı etkileri incelemek amacıyla korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Bulgulara göre öğretmenlerin dönüşümel liderlik algılarında cinsiyet, mesleki kıdem, mezuniyet düzeyi, ve görev yaptıkları okul türü değişkenlerine göre anlamlı bir fark bulunmadığı; yaş değişkeninde göre entelektüel uyarım alt boyutunda ve dönüşümcü liderlik genel puanında anlamlı farklılık görülmüştür. 41-50 yaş grubu öğretmenlerinin entelektüel uyarım ve dönüşümcü liderlik genel algısı, 51 yaş ve üzeri öğretmenlere kıyasla daha yüksektir. Öğretmenlerin mesleki mutluluk algılarının cinsiyet, mezuniyet düzeyi ve mesleki kıdem değişkenlerinde anlamlı fark göstermediği, öğretmenlik mesleği mutluluk ölçeği öğretme- öğrenme süreci alt boyutunda meslek lisesinde görev yapan öğretmenler ile anadolu lisesinde görevli öğretmenler arasında meslek lisesinde görevli öğretmenler lehine anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Öğretmenlerin mesleki mutluluk algılarında yaş değişkeninin mesleki memnuniyet alt boyutunda anlamlı fark gösterdiği görülmüştür. 51 yaş ve üstü öğretmenler ile 20-40 yaş grubundaki öğretmenler arasında 51 yaş ve üstü öğretmenlerin lehine anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Yapılan korelasyon analizi sonuçlarına göre dönüşümsel liderlik ile örgütsel mutluluk arasında anlamlı ve orta düzeyde güçlü bir pozitif korelasyon bulunduğu tespit edilmiştir. Regresyon analizleri, dönüşümsel liderliğin mesleki mutluluk üzerinde anlamlı ve orta düzeyde açıklayıcı güce sahip olduğunu göstermiş ve öğretmenlerin algıladığı liderlik tarzının mutluluk düzeylerini etkilediği belirlenmiştir. Bulgulara göre, öğretmenlerin algılarını ve mesleki mutluluklarını artırmaya yönelik dönüşümsel liderliği ön plana çıkaran eğitim programları önerilmektedir. Öğretmenlerin liderlik hakkındaki düşüncelerini takip ederek anlaşılır iletişim kurma ve şeffaf karar alma gibi liderlik uygulamalarının görünür hale getirilmesi, öğretmenlerin mutluluklarını etkileyeceği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the relationship between the transformational leadership roles of school administrators and the professional happiness of teachers, based on the opinions of teachers working in official secondary (high school) institutions in the city center of Düzce. Using a correlational survey model, the study population consisted of 900 teachers working in 20 official secondary (high school) institutions in the city center of Düzce during the 2024-2025 academic year. Data was collected from 358 teachers who voluntarily participated in the research. Participants work in Anatolian high schools, vocational and technical high schools, Imam Hatip high schools, and high schools that admit students through central examinations. The“Transformational Leadership Scale”and the“Teacher Job Happiness Scale”were used as data collection tools. Reliability analyses of the scales revealed that the sub-dimensions showed a normal distribution. Correlation and regression analyses were conducted to examine the relationships and predictive effects between the scales. According to the findings, there was no significant difference in teachers' perceptions of transformational leadership based on gender, professional seniority, graduation level, and the type of school they work in; Significant differences were observed in the intellectual stimulation sub-dimension and the overall transformational leadership score according to the age variable. Teachers aged 41-50 had higher overall perceptions of intellectual stimulation and transformational leadership compared to teachers aged 51 and over. While there were no significant differences in teachers' perceptions of professional happiness based on gender, graduation level, and professional seniority, a significant difference was found in the teaching-learning process sub-dimension of the professional happiness scale between teachers working in vocational high schools and those working in Anatolian high schools, favoring teachers working in vocational high schools. The age variable showed a significant difference in the professional satisfaction sub-dimension of teachers' perceptions of professional happiness. A significant difference was found between teachers aged 51 and over and those aged 20-40, favoring teachers aged 51 and over. Correlation analysis results revealed a significant and moderately strong positive correlation between transformational leadership and organizational happiness. Regression analyses showed that transformational leadership has a significant and moderate explanatory power on professional happiness, and it was determined that the leadership style perceived by teachers affects their happiness levels. According to the findings, training programs that highlight transformational leadership are recommended to improve teachers' perceptions and professional happiness. By monitoring teachers' thoughts on leadership and making leadership practices such as clear communication and transparent decision-making visible, it is thought that this will affect teachers' happiness.