Türkiye'de yükseköğretimde çapraz becerilerin açık ve uzaktan öğrenme bağlamında incelenmesi
An examination of transversal skills in higher education in Türkiye within the context of open and distance learning
  1. Tez No: 993803
  2. Yazar: HÜLYA DÜZENLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK VOLKAN YÜZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beceri eğitimi, Bütüncül eğitim, Skill training, Holistic education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Öğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, açık ve uzaktan öğrenme (AUÖ) programlarında öğrenenlerin iş gücü piyasasında ihtiyaç duyduğu kritik çapraz becerilerin ne ölçüde önemli olduklarını belirlemek ve tespit edilen beceri açıklarının giderilmesine yönelik program tasarım önerileri geliştirmektir. Araştırma, çok aşamalı karma yöntem desenine dayalı olarak yürütülmüştür. Birinci aşamada, iş gücü piyasası temsilcileri ve mezun çalışanlardan elde edilen veriler doğrultusunda kritik çapraz beceriler belirlenmiştir. İkinci aşamada, bu beceriler programın mevcut program çıktılarıyla karşılaştırılarak bazı becerilerin yeterince temsil edilmediği ortaya konmuştur. Üçüncü aşamada ise alan yazın temelli tasarım ilkeleri ile açık ve uzaktan öğrenme alanında uzman akademisyenlerle gerçekleştirilen odak grup görüşmesinden elde edilen bulgular sentezlenmiştir. Bu sentez doğrultusunda yılmazlık, uyum sağlama, yaratıcı ve tasarımsal düşünme ile empati ve etkili dinleme becerilerinin AUÖ programlarına entegrasyonuna yönelik uygulanabilir tasarım önerileri geliştirilmiştir. Son olarak, araştırma aşamalarının sentezi doğrultusunda bütün AUÖ programları için geçerli ve uygulanabilir, çapraz beceri entegrasyonu temelli bir program geliştirme modeli önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the extent to which critical transversal skills required by the labor market are perceived as important for learners in open and distance learning (ODL) programs and to develop program design recommendations to address the identified skill gaps. The study was conducted using a multi-phase mixed methods research design. In the first phase, critical transversal skills were identified based on data obtained from labor market representatives and graduate employees. In the second phase, these skills were compared with the existing program learning outcomes, revealing that some skills were not adequately represented. In the third phase, findings derived from literature-based design principles and from a focus group conducted with academic experts in the field of open and distance learning were synthesized. Based on this synthesis, applicable design recommendations were developed for the integration of resilience, adaptability, creative and design thinking, and empathy and effective listening skills into ODL programs. Finally, based on the synthesis of the research phases, a transversal skills-based program development model applicable for all ODL programs has been proposed.