Krı̇pto paralar ve alternatı̇f yatırım araçları arasındakı̇ dı̇namı̇k etkı̇leşı̇m
The dynamic interaction between cryptocurrencies and alternative investment instruments
  1. Tez No: 993835
  2. Yazar: SERAP SÜMBÜLLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Maliye, Business Administration, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlantısallık, Kripto para birimi, Para, Connectivity, Crypto currency, Money
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, kripto paraların öncüsü olan Bitcoin ile alternatif yatırım araçları olan menkul kıymet piyasası, altın, gümüş, dolar ve mevduat faizleri arasındaki ilişkiyi 2 Ocak 2019- 21 Kasım 2025 dönemi için Türkiye örnekleminde tespit etmektir. Değişkenler arasındaki bağlantılılık ilişkilerini kısa, orta ve uzun vadede tespit etmek amacıyla, Baruník ve Křehlík (2018) tarafından önerilen frekans-decomposition (ayrıştırma) connectedness yöntemiyle analizler yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, kısa ve uzun vadede yatırım araçlarındaki bağlantılılık ilişkilerinin benzerlik gösterdiği fakat orta vadede ilişkilerin baskın olduğu tespit edilmiştir. Kısa ve uzun vadede, Altın (2,17), DolarTL (1,0) ve BTC'nin net iletici, Gümüş (-2,95) ve BIST100 (-0,55) net alıcı, MVFaiz (0,04) ise nötr pozisyondadır. Dolayısıyla bu frekansta Altın güçlü bir iletici ve alternatif yatırım araçlarına en fazla net şok aktaran yatırım aracıdır. Orta vadede en dominant yatırım aracı Altın iken BTC, DolarTL ve BIST100 net volatilite alıcıdırlar. BTC ve DolarTL ise kısa vadede net ileticiyken orta vadede net alıcı olmuş yatırım araçları oldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between Bitcoin, the pioneer of cryptocurrencies, and alternative investment instruments such as the securities market, gold, silver, the dollar and deposit interest rates, using a sample from Turkey for the period from January 2, 2019 to November 21, 2025. To identify the interconnectedness relationships among the variables in the short, medium, and long term, analyses were conducted using the frequency-decomposition connectedness method proposed by Baruník and Křehlík (2018). The results show that the interconnectedness relationships among investment instruments are similar in the short and long term but are dominant in the medium term. In both the short and long term, Gold (2.17), USD/TRY (1.0), and BTC are net transmitters, Silver (-2.95) and BIST100 (-0.55) are net receivers, and MV Interest Rate (0.04) is neutral. Therefore, at this frequency, Gold is a strong transmitter and the investment instrument that transmits the highest net shock to alternative investment instruments. In the medium term, gold is the most dominant investment instrument, while BTC, USD/TRY, and BIST100 are net volatility receivers. It was concluded that BTC and USD/TRY are net conductors of volatility in the short term, but net buyers in the medium term.