Tüketicilerin ınstagram reklamlarına yönelik tutumlarının anlık satın alma davranışı üzerindeki etkisi: Adıyaman ilindeki öğretmenler üzerine bir araştırma
The effect of consumers' attitudes towards instagram ads on impulse buying behavior: A research on teachers i̇n Adıyaman
  1. Tez No: 993877
  2. Yazar: SÜLEYMAN YETİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN ASLAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ AYDIN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici davranışları, Anlık satın alma, Instagram, Consumer behavior, Impulse buying, Instagram
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
İnternet altyapısındaki gelişmeler ve teknolojik ilerlemeler sayesinde bireyler günümüzde çok daha hızlı ve kolay bir şekilde iletişim kurabilmektedir. Mobil cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte bireyler, günün büyük bir bölümünde çevrim içi kalmakta ve dijital ortamlarla sürekli etkileşim hâlinde bulunmaktadır. Sosyal medya platformları, bireylerin günlük yaşamlarında önemli bir yer edinmiş; birçok kullanıcı zamanının büyük bir kısmını bu mecralarda geçirmeye başlamıştır. Sosyal medya platformlarında geçirilen sürenin artması, kullanıcıların çeşitli reklamlara daha fazla karşılaşmasına neden olmuştur. Bu durum, işletmelerin hedef kitlelerine ulaşmak ve onları satın almaya yönlendirmek amacıyla sosyal medya platformlarını daha etkin biçimde kullanmalarını gerekli kılmıştır. İşletmeler, sosyal medya aracılığıyla yürüttükleri reklam faaliyetleri sayesinde tüketicilere doğrudan ulaşabilmekte ve onların anlık satın alma davranışlarını etkilemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, Instagram en sık kullanılan sosyal medya platformlarından biri olarak öne çıkmaktadır. Şirketler, Instagram üzerinden hedef kitlelerine doğrudan erişim sağlayabilmekte; aynı zamanda tüketiciler de bu platform aracılığıyla işletmelerle iletişim kurabilmekte, geri bildirimde bulunabilmekte ve yorum yapabilmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, Adıyaman ilinde görev yapmakta olan öğretmenlerin Instagram reklamlarına yönelik tutumlarını ve bu reklamların anlık satın alma davranışları üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma kapsamında uygulanan anket aracılığıyla elde edilen veriler analiz edilmiş ve Instagram reklamlarının öğretmenlerin anlık satın alma davranışları üzerinde etkisinin olup olmadığı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Thanks to advancements in internet infrastructure and technological progress, individuals today are able to communicate much more quickly and easily. With the widespread use of mobile devices, people spend a significant portion of their day online and remain in constant interaction with digital environments. Social media platforms have become an important part of individuals' daily lives, and many users now spend a considerable amount of their time on these platforms. The increase in time spent on social media has led users to encounter a greater number of advertisements. This situation has made it necessary for businesses to use social media platforms more effectively in order to reach their target audiences and encourage them to make purchases. Through advertising activities carried out via social media, businesses are able to reach consumers directly and aim to influence their impulse buying behavior. In this regard, Instagram stands out as one of the most frequently used social media platforms. Companies can directly access their target audiences through Instagram, while consumers, in turn, can communicate with businesses, provide feedback, and leave comments via the platform. The main purpose of this study is to examine the attitudes of teachers working in the province of Adıyaman towards Instagram advertisements and the impact of these advertisements on their impulse buying behavior. The data obtained through the questionnaire administered within the scope of the research were analyzed, and it was evaluated whether Instagram advertisements have an effect on the teachers' impulse buying behavior.