Efendi, ev ve araçları: Adaletsizliğe kesişimsel bakış
The master, the house and the tools: Intersectional approach to injustice
- Tez No: 993918
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANSU MURATOĞLU KAÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Hukuk, Political Science, Law
- Anahtar Kelimeler: Kesişimsellik, Intersectionality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Hakları Hukuku Bilim Dalı
Özet
Her ne kadar ayrımcılık hukukuna eleştiri olarak ortaya çıkan bir yapı olsa da kesişimsellik, hukukun her alanında karşımıza çıkan bir sorunu ortaya koyar; hukukun tek taraflı bakış açısı karmaşık yapıların getirdiği adaletsizliğe çözüm bulamaz. Efendi olan iktidarın yarattığı toplumsal yapılara dayanan bir adalet kuramını kabul etmek, Efendinin araçlarını kabul etmek anlamına gelir. Adaleti sağlayabilmek için öncelikle adaletsizliğin neyden kaynaklandığını tespit etmek ve adlandırmak gerekir. Bu çalışma; kesişimselliğin sorunu tespit etme ve adlandırma mekanizmasını kullanarak; adaletsizliğe sebep olan yapıları inceler. İkinci bölümde hâkimiyetin aracı olan baskıyı somut olaylarda tanıyabilmek için baskının karşımıza çıkarttığı beş farklı yüzünü inceler. Son bölüm; hâkimiyetin baskıyı araç olarak kullanmasına izin veren toplumsal yapıları; var olan toplumsal yapılar üzerinden örnekleyerek ortaya koyar.
Özet (Çeviri)
Even though it arose as a criticism of antidiscrimination law, intersectionality points out to a problem which exists in every area of law; the single axis approach cannot solve injustices. To accept a theory of justice that relies on the social constructs domination as the Master created is to accept the Master's tools. To establish justice, it is crucial to detect and identify what causes injustice. This study analyses the constructs that cause injustice by using detection and identifying mechanisms of intersectionality. The first chapter explains what intersectionality is as well as how we can have an intersectional approach. The second chapter examines five different faces of oppression for identifying oppression as a tool of domination in daily life. The last chapter presents the social constructs that let domination use oppression as a tool with existing social constructs such as social contract, identity, and identity performance.