Ursolik asidin meme kanseri hücrelerinde leptin gen ekspresyonu ve salınımı üzerine etkileri
Effects of ursolic acid on leptin gene expression and secretion in breast cancer cells
  1. Tez No: 993925
  2. Yazar: FATİH KURUÇAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ÖRENLİLİ YAYLAGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR), Meme kanseri, Reverse transcription polimerase chain reaction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada doğal bir biyoaktif bileşen olan ursolik asidin, düşük sağ kalım oranlarıyla öne çıkan meme kanserinde MCF-7 hücre hattında leptin gen ekspresyonu ve salınımı üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada meme kanseri hücre hattı MCF-7 kullanılmıştır. Ursolik asitin hücre canlılığına olan etkisini belirlemek amacıyla 5-125 μM doz aralığında uygulama yapılarak, 48. saat sonunda Muse hücre canlılık testi ile etkinliği belirlenmiştir. Süre ve doza bağlı olarak elde edilen proliferasyon grafiğinden apoptoz ve RT-PCR çalışmaları için IC25ve IC50 dozları belirlenmiştir. Bu dozlarda uygulama yapılarak Muse hücre analiz cihazında Muse Annexin V kiti ile apoptoz tespit edilmiştir. Gerçek zamanlı PCR (RT-PCR) yöntemi ile Leptin, ER-α ve ER-β genlerinin ifadeleri mRNA düzeyinde belirlenmiştir. İstatistiksel analizler IBM SPSS (v27) programında bağımsız örneklem t-testi kullanılarak yapılmıştır (p<0,05). Bulgular: MCF-7 hücrelerinin %50'sini inhibe eden ursolik asit dozunun 62,5 μM olduğu hesaplanmıştır. Ayrıca, ursolik asit uygulamasıyla MCF-7 hücrelerinde apoptozun arttığı bulunmuştur. Aynı zamanda ursolik asit uygulamasının (27,5ve 62,5 μM) Leptin ve ER-α gen ifadelerini anlamlı olarak azaltırken, ER-β ifadesini artırmıştır. Sonuç: Ursolik asidin MCF-7 meme kanseri hücrelerinde leptin gen ekspresyonu ve salınımı üzerine etkisi literatürde ilk kez incelenmiş; UA'nın hücre proliferasyonunu baskıladığı, apoptozu indüklediği, leptin ve ER-α ekspresyonlarını önemli ölçüde azalttığı ve ER-β ekspresyonunu arttırdığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, UA'nın leptin-östrojen ekseni üzerinden meme kanseri progresyonunu hedefleyen doğal bir terapötik ajan olarak potansiyelini ortaya koyması ve yeni hedefe yönelik tedavi stratejileri için temel oluşturması bakımından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research aims to investigate the effects of ursolic acid, a natural bioactive compound, on leptin gene expression and secretion in the MCF-7 breast cancer cell line, which is associated with low survival rates in breast cancer. Materials and Methods: The MCF-7 breast cancer cell line was used in this study. To determine the effect of ursolic acid on cell viability, applications were performed within the 5-125 μM dose range, and its efficacy was assessed using the Muse cell viability assay at the 48th hour. IC25 and IC50 doses were determined from the dose- and time-dependent proliferation graph for apoptosis and RT-PCR studies. Apoptosis was detected using the Muse Annexin V kit on the Muse cell analyzer at these doses. The expression levels of Leptin, ER-α, and ER-β genes were determined at the mRNA level using real-time PCR (RT-PCR). Statistical analyses were performed using the independent samples t-test in IBM SPSS (v27) software (p<0.05). Results: The ursolic acid dose that inhibits 50% of MCF-7 cells was calculated as 62,5 μM. Additionally, ursolic acid application was found to increase apoptosis in MCF-7 cells. Simultaneously, ursolic acid applications (27,5 and 62,5 μM) significantly reduced Leptin and ER-α gene expressions while increasing ER-β expression. Conclusion: The effect of ursolic acid on leptin gene expression and secretion in MCF-7 breast cancer cells was investigated for the first time in the literature; UA was determined to suppress cell proliferation, induce apoptosis, significantly reduce leptin and ER-α expressions, and increase ER-β expression. These results are important in demonstrating UA's potential as a natural therapeutic agent targeting breast cancer progression through the leptin-estrogen axis and forming the basis for new targeted treatment strategies.