أسس بناء المصطلحات في“المعجم العربي الحديث”لسَرْدار مُتْتشالي دراسة تقابلية بين العربية والتركية
Serdar Mutçali'nin modern Arap sözlüğü'ndeki terimlerin oluşma i̇lkeleri, Arapça-Türkçe karşilaştirmali çalişma
- Tez No: 993934
- Danışmanlar: PROF. DR. Abdu'l-Hamid Aqtash
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kelimelerin ve Terimlerin Oluşma İlkeleri, Ses Değişmeleri, Biçim Değişmeleri, Anlam Değişmeleri, Türk Dili ve Arap Dili, Prenciples of forming words and terms, phonetic, morphological, and semantic transformations, Turkish language and Arabic language
- Yıl: 2021
- Dil: Arapça
- Üniversite: Yarmouk Unıversıty
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu sözlük çalışması ile Serdar Mutçalı'nın Modern Arap Sözlüğü'nde yer alan kelimelerin ve dil bilgisi terimlerinin oluşma ilkelerinin açıklanması hedeflendi. İlaveten, bazı modern Arapça dil bilgisi kaynaklarındaki kelimeler ve terimlerle çalışma genişletilmiş olup; Tercüme, Ta'rib (Arapçalaştırma), ve Dilsel Alıntılamadaki çeşitli yöntemlere ve tekniklere de odaklanıldı. Ve bu çalışmada kelimeler ve terimler dört dilbilim analiz seviyesi çerçevesinde kategorilere ayrıldı: Sesbilgisel, Biçimsel, Sözdizimsel ve Anlamsal. Ayrıca sözlük ve sözlük çalışmaları kapsamında tercüme Arapça terimlerin Türkçeye çevirisine; Tercüme, Ta'rib (Arapçalaştırma), ve Dilsel Alıntılama çerçevesinde odaklanıldı. Ve Arapça, Türkçe kelimelerdeki ses değişmeleri, biçim değişmeleri ve anlam değişmelerine çalışılarak; her iki dildeki ortak kelimelerin nasıl kullanıldığı açıklandı. Sonuç olarak araştırmacı dilbilgisi terimleri ve alıntılama Arapça kelimelerin Türk dilinde yer aldığı bilgisiyle çalışmasını tamamlarken; Arapçadaki alıntılama Türkçe kelimelerin ses bilgisi, biçim bilgisi ve anlam bilgisi bakımından değişmesinin sebebini de her iki dil arasındaki dilbilimsel farklılıktan kaynaklandığı sonucunu çıkardı.
Özet (Çeviri)
This lexical study aimed to clarify the principles of forming words and terms in the dictionary of Arabic words and linguistic terms entitled:“The Modern Arabic Dictionary”by Serdar Mutcalı, by tracing the occurrence of the words and terms of the dictionary in a number of modern Arabic linguistic references, with a focus on the methods and mechanisms adopted in translation, arabization and linguistic borrowing. The study decided to classify words and terms according to the four levels of linguistic analysis: phonetic, morphological, syntactic, and semantic, and it focused on tracing Arabic words and terms translated into Turkish in the dictionary in the light of the mechanisms of translation, Arabization, and linguistic borrowing, and an attempt to reveal phonetic, morphological, and semantic transformations between words in Arabic and Turkish, as well as an explanation of how to use common words between the two languages. The study concluded that the borrowed Arabic terms and words in the Turkish language, and the borrowed Turkish words in the Arabic language, have been modified to their maximum phonetic, morphological, and semantic limits; According to the linguistic system difference between the two languages.