Yağ asitlerinin sub- ve süperkritik CO2 koşullarında erime noktalarının belirlernmesi
Determination of melting point of fatty acids under sub- and supercritical CO2 conditions
- Tez No: 993948
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜRBÜZ ÇOMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Faz davranışı, Mikroenkapsülasyon, Süperkritik akışkanlar, Yağ asitleri, Phase behavior, Microencapsulation, Supercritical fluids, Fatty acids
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Süperkritik karbondioksit (CO2) ortamında yağ asitleri ve trigliserit bazlı sistemlerin faz geçiş davranışları, süperkritik akışkan tabanlı proseslerin tasarımı ve uygulanabilirliği açısından kritik öneme sahiptir. Özellikle Gazla Doyurulmuş Çözeltilerden Parçacık Oluşturma (PGSS) gibi proseslerde, nozuldan genleşme öncesinde sistemin yeterli akışkanlığa sahip bir fazda bulunması gerekliliği, faz davranışının doğru şekilde anlaşılmasını zorunlu kılmaktadır. Süperkritik CO2'nin madde matrisi içerisine çözünmesiyle meydana gelen erime noktası düşüşü, bu tür sistemlerin daha düşük sıcaklıklarda işlenmesine olanak tanımakta ve basınca duyarlı bir faz davranışı ortaya çıkarmaktadır. Dolayısıyla bu çalışmada, farklı yağ asitleri ile karbondioksit ikili sistemlerinin faz geçiş davranışları 5–35 MPa basınç aralığında incelenmiştir. Faz geçişleri, erime ve donma sıcaklıklarının basınca bağlı değişimleri dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Farklı zincir uzunluklarına ve doymuşluk derecelerine sahip palmitik asit (PA), stearik asit (SA), miristik asit (MA) ve oleik asit (OA) ile birlikte ticari bir trigliserit olan hidrojenize palm yağı (HPO), yüksek basınçlı CO2 koşulları altında karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Elde edilen sonuçlar, erime noktası düşüşünün belirli bir basınç seviyesine kadar arttığını, daha yüksek basınçlarda ise ters bir eğilim gösterebildiğini ortaya koymuştur. Bu çalışmadan elde edilen deneysel faz geçiş verilerinin, yüksek basınçlı CO2 içeren PGSS benzeri proseslerin tasarımı, optimizasyonu ve güvenli şekilde yürütülmesi için güvenilir bir veri tabanı oluşturması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
The phase transition behavior of fatty acid- and triglyceride-based systems in a supercritical carbon dioxide (CO2) environment is of critical importance for the design and applicability of supercritical fluid-based processes. In particular, in processes such as Particles from Gas-Saturated Solutions (PGSS), the requirement that the system remains in a sufficiently fluid state prior to nozzle expansion necessitates a proper understanding of the phase behavior of a mixture. The melting point depression induced by the dissolution of supercritical CO2 into the mixture enables processing at lower temperatures and thereby induces a pressure-dependent phase behavior driven by variations in CO2 solubility with pressure. Within this framework, the phase behavior of binary systems composed of various fatty acids and carbon dioxide was investigated over a pressure range of 5–35 MPa. Phase transitions were evaluated by considering the pressure-dependent variations in both melting and freezing temperatures. Fatty acids with different chain lengths and degrees of saturation—namely palmitic acid (PA), stearic acid (SA), myristic acid (MA), and oleic acid (OA)—together with a commercial triglyceride, hydrogenated palm oil (HPO), were comparatively examined under high-pressure CO2 conditions. The results demonstrate that melting point depression increases up to a certain pressure level, whereas an opposite trend may be observed at higher pressures. The experimental phase transition data obtained in this work are intended to provide a reliable basis for the design, optimization, and safe operation of PGSS-related processes involving high-pressure CO2.