İnme tanılı hastalarda plantar fleksörlere yapılan transkutanöz elektriksel sinir stimulasyonunun postüral kontrole akut etkisinin incelenmesi
The investigation of the acute effect of transcutaneous electrical nerve stimulation to applied in plantar flexors on postural control in patients with stroke
  1. Tez No: 993972
  2. Yazar: BİRSEN MUCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKE KESER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrikle uyarma, Plasebolar, Postural denge, İnme, Electric stimulation, Placebos, Postural balance, Stroke
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı inme tanılı hastalarda plantar fleksörlere yapılan transkutanöz elektriksel sinir stimulasyonunun (TENS) postüral kontrole akut etkisinin incelenmesidir. Çalışmaya Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü'ne inme tanısı nedeniyle başvuran 8 hasta dahil edildi. 4 Farklı TENS koşulunda (etkilenen tarafa, az etkilenen tarafa, bilateral ve sham TENS uygulamaları), farklı durumlarda (gözler açık/kapalı, sert/yumuşak zemin) TENS'in postüral kontrole etkisinin araştırıldığı bu çalışmada, statik (salınım alanı, iz uzunluğu, hız, mediolateral ve anteroposterior salınım, Romberg katsayısı, ağırlık dağılımı) ve dinamik (ön, arka, sağ, sol yönde stabilite limiti) dengeye etkisi, Hur ibalance kuvvet platformu ile değerlendirildi. Tüm TENS uygulamalarının farklı koşullar altında postüral kontrol üzerinde akut bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaşıldı (p>0,05). Durumlar arasında en yüksek salınım alanı, iz uzunluğu, hız, mediolateral ve anteroposterior salınım değerlerinin gözler kapalı ve yumuşak zemindeyken olduğu (p<0,05) ve Romberg katsayısı ve ağırlık dağılımındaki değişikliklerin ise anlamlı düzeye ulaşmadığı kaydedildi (p>0,05). Bu çalışmanın sonucunda inme tanılı hastalarda plantar fleksörlere farklı koşullarda ve durumlarda yapılan TENS uygulamasının akut etkilerinin benzer olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the acute effect of transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) applied to the plantar flexors on postural control in patients with stroke. Eight patients with stroke referred to the department of physical medicine and rehabilitation in Gazi University Faculty of Medicine were included. In this study which were investigated the effects of different 4 tens conditions (to affected side and less affected side, bilateral stimulation, sham TENS application) in different situations (eyes open/closed, hard/soft surface) on postural control, the postural control was evaluated with the Hur ibalance force platform and datas were recorded as static (sway area, trace length, velocity, mediolateral and anteroposterior sway, romberg quotien, weight distribution) and dynamic (forward, backward, rightward, leftward limits of stability) balance. It was concluded that all TENS applications had no acute effect on postural control under different conditions. (p>0.05). Among the conditions, the highest sway area, trace length, speed, mediolateral and anteroposterior sway values were observed when the eyes were closed and on soft surface and it was noted that the changes in Romberg quotien and weight distribution did not reach a significant level (p>0,05). As a result of this study, it was determined that the acute effects of TENS application to the plantar flexors in different conditions and situations were similar in patients with stroke.