Albert Bandura'nın öz yeterlilik kuramına temellendirilmiş çevrimiçi prenatal yoga destekli doğuma hazırlık eğitiminin primiparlarda doğum korkusu ve doğum öz yeterliliğine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of an online prenatal yoga supported childbirth preparation education program based on Albert Bandura's self-efficacy theory on fear of childbirth and childbirth self efficacy in primiparous women: Randomized controlled trial
  1. Tez No: 993971
  2. Yazar: EDA ŞİMŞEK ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN ŞENTÜRK ERENEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Hemşirelik, Obstetrics and Gynecology, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum korkusu, Obstetrik-hemşirelik, Fear of birth, Obstetrical-nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Prenatal yoga ve doğuma hazırlık eğitimleri, doğum korkusunun azaltılması ve doğum öz yeterliliğinin artırılmasında kullanılan önemli yaklaşımlardır. Literatürde çeşitli yöntemler kullanılarak doğum korkusunun azaltılmasına ve öz yeterliliğinin artırılmasına yönelik yapılmış çalışmalar bulunmaktadır. Bununla birlikte Albert Bandura'nın öz yeterlilik kuramına temellendirilmiş prenatal yoga ile desteklenen doğuma hazırlık eğitiminin aktif kontrol grubuyla karşılaştırıldığı bir araştırmaya rastlanmamıştır. Bu araştırma, Albert Bandura'nın öz yeterlilik kuramına temellendirilmiş çevrimiçi prenatal yoga destekli doğuma hazırlık eğitiminin primiparlarda doğum korkusu ve doğum öz yeterliliğine etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma paralel grup, ön test-son test, randomize kontrollü deneysel çalışma tasarımına sahip olup, Ankara'da özel bir kadın-doğum kliniğinde yürütülmüştür. Araştırma örneklemini 28-32. gebelik haftaları arasında olan 52 primipar oluşturmuştur. Veriler Tanımlayıcı Bilgi Formu, Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği A versiyonu (WDEQ-A) ve Doğum Eyleminde Öz Yeterlilik Ölçeği Kısa Versiyonu (DEÖÖ) kullanılarak toplanmıştır. Araştırma müdahalesi kapsamında araştırmacılar tarafından öz yeterlilik kuramı temelli doğuma hazırlık eğitimi ve prenatal yoga programı geliştirilmiştir. Müdahale grubuna kuram temelli doğuma hazırlık eğitimi ve prenatal yoga programı uygulanmıştır. Aktif kontrol grubuna ise sadece kurama dayalı doğuma hazırlık eğitimi verilmiştir. Uygulama öncesi etik komisyon izni, kurum izni ve gebelerden yazılı bilgilendirilmiş onam alınmıştır. Veriler SPSS v23, Minitab v14 ve R (4.4.1) programları ile analiz edilmiştir. Tanımlayıcı istatistikler ve kategorik değişkenlerde ki-kare testi kullanılmıştır. Grup*zaman etkileşimi Genelleştirilmiş Lineer Model ve Robust Mixed ANOVA ile incelenmiştir. Uygulama öncesinde gebelerin sosyodemografik ve obstetrik özellikler ile WDEQ-A ve DEÖÖ puan ortalamalarının benzer bulunmuştur (p>0.05). Uygulama sonrasında da gebelerin WDEQ-A ve DEÖÖ puan ortalamaları açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Bununla birlikte, her iki grupta da zamanla doğum korkusunda anlamlı azalma (F=23,968; p<0,001; η²=0,193), doğum öz yeterliliğinde artış (F=77,513; p<0,001; η²=0,802) saptanmıştır. Sonuç olarak, müdahale sonrası her iki grupta da doğum korkusu azalırken doğum öz yeterlilik düzeyleri anlamlı biçimde artmış; ancak her iki değişken bakımından da gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Prenatal yoganın, farklı metodolojik yaklaşımlarla ve farklı örneklem gruplarında araştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Prenatal yoga and childbirth preparation education are important approaches used to reduce fear of childbirth and enhance childbirth self-efficacy. The literature contains studies on reducing fear of childbirth and increasing self-efficacy using various methods. However, no research has been found that compares prenatal yoga-supported childbirth preparation education, based on Albert Bandura's theory of self-efficacy, with an active control group. This research was conducted to evaluate the effect of online prenatal yoga-supported childbirth preparation education, based on Albert Bandura's theory of self-efficacy, on fear of childbirth and childbirth self-efficacy in primiparous women. The study employed a parallel-group, pretest–posttest, randomized controlled experimental design and was carried out in a private obstetrics clinic in Ankara. The sample consisted of 52 primiparous women between 28 and 32 weeks of gestation. Data were collected using a Descriptive Information Form, the Wijma Delivery Expectancy/Experience Questionnaire Version A (WDEQ-A), and the short form of the Childbirth Self-Efficacy Inventory (CBSEI). As part of the intervention, researchers developed a childbirth preparation education and prenatal yoga program based on the theory of selfefficacy. The intervention group received the theory-based childbirth preparation education and prenatal yoga program. The active control group received only the theory-based childbirth preparation education. Ethical approval, institutional permission, and written informed consent were obtained from all participants. Data were analyzed using SPSS v23, Minitab v14, and R (4.4.1). Descriptive statistics and chi-square tests for categorical variables were used. The group-by-time interaction was examined using a generalized linear model and a Robust Mixed ANOVA. Before the intervention, the sociodemographic and obstetric characteristics of pregnant women, as well as their mean WDEQ-A and CBSEI scores, were found to be similar (p>0.05). After the intervention, there was no significant difference in the mean WDEQ-A and CBSEI scores of the pregnant women (p>0.05). However, in both groups, a significant decrease in fear of childbirth over time was observed (F = 23.968; p<0.001; η² = 0.193), and an increase in birth self-efficacy was also observed (F = 77.513; p<0.001; η² = 0.802). In conclusion, after the intervention, the fear of childbirth decreased in both groups, while birth self-efficacy levels increased significantly; however, no statistically significant difference was found between the groups in either variable. Further research on prenatal yoga using different methodological approaches and in different sample groups is recommended.