SAP virtual expert: An automated advisory system
SAP sanal uzmanı: Otomatik tavsiye sistemi
- Tez No: 994035
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ HAKAN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Makine öğrenmesi yöntemleri, Yapay zeka, Machine learning methods, Artificial intelligence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
SAP danışmanları, başarılı kurumsal kaynak planlaması (ERP) uygulamalarının ayrılmaz bir parçası olup, müşteri ihtiyaçlarını derinlemesine anlama, karmaşık iş süreçlerini titizlikle analiz etme ve ardından özel gereksinimleri karşılamak üzere yüksek düzeyde özelleştirilmiş SAP çözümleri tasarlama ve uygulama gibi çok yönlü bir sorumluluk üstlenirler. Görevlerinin özellikle kritik ve yoğun emek gerektiren bir yönü, iş gereksinimlerini özetleyen fonksiyonel dokümanların; uygulama geliştirme, sistem yapılandırması, test senaryoları ve kullanıcı eğitimine rehberlik eden kesin teknik spesifikasyonlara dönüştürülmesini içerir. Bu önemli darboğazı ele almak için yeni bir çalışma, insan bir danışmanın yapay zekâ destekli bir muadili olarak işlev görmek üzere tasarlanmış,“Sanal Uzman”adında yenilikçi bir çözüm sunmaktadır. Sanal Uzman, Microsoft'un Azure AI servislerinin ve OpenAI'ın çığır açan çok modlu modeli GPT-4o gibi gelişmiş büyük dil modellerinin sofistike yeteneklerinden yararlanarak, yalnızca Fonksiyonel Spesifikasyon (FS) ve Teknik Spesifikasyon (TS) dokümanlarını oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda doğrudan başlangıçtaki iş gereksinimlerinden temel ABAP kodunu da yaratarak bu zahmetli görevi otomatikleştirir. Dahası, yetenekleri mevcut kod tabanlarını analiz ederek bu kritik dokümanları geriye dönük olarak oluşturup yeniden yazmaya kadar uzanmakta ve böylece iş süreçlerini çok yönlü bir şekilde optimize etmektedir. Sistemi test etmek amacıyla yürütülen çalışma, başlangıçtaki beklentileri aşan sonuçlar ortaya koymuştur; ilk denemelerde elde edilen %50'lik doküman tamamlama oranının ardından geliştirilen sistem, nihayetinde bazı işlevsel kod parçacıklarını da içerecek şekilde, kullanıma yaklaşık %80 hazır teknik dokümanlar üretebilecek bir seviyeye ulaşmıştır. Manuel çabadaki bu önemli azalma, SAP projelerinin çok daha kısa bir sürede tamamlanmasını vaat etmekte ve açık kaynaklı büyük dil modellerinin kullanımı sayesinde, projenin diğer aşamalarında daha büyük verimlilikler elde etmenin yolunu açarak, yapay zekâ destekli otomasyonun geleneksel SAP danışmanlığı uygulamalarında devrim yaratma konusundaki derin potansiyelini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SAP consultants are integral to successful enterprise resource planning implementations, tasked with the multifaceted responsibility of deeply understanding client needs, meticulously analysing intricate business processes, and subsequently designing and implementing highly customized SAP solutions to meet specific requirements. A particularly critical and labour-intensive aspect of their role involves the conversion of functional documents, which outline business requirements, into precise technical specifications that guide application development, system configuration, test scenarios, and user training. To address this significant bottleneck, a new study introduces an innovative solution named the“SAP Virtual Expert”an automated advisor designed to function as an AI-driven counterpart to a human consultant. By leveraging the sophisticated capabilities of Microsoft's Azure AI services and advanced large language models, such as OpenAI's groundbreaking multimodal model GPT-4o, the Virtual Expert automates the arduous task of generating not only the Functional Specification (FS) and Technical Specification (TS) documents but also creating foundational ABAP code directly from the initial business requirements. Furthermore, its capabilities extend to analysing existing codebases to retroactively generate and rewrite these critical documents, thereby optimizing business processes from multiple angles. The study conducted to test this system yielded results that surpassed initial expectations; after progressing from an initial 50% document completion rate in early trials, the refined system ultimately achieved a state where it could generate technical documents that were approximately 80% ready for use, including some functional code snippets. This significant reduction in manual effort promises to enable the completion of SAP projects in a considerably shorter timeframe and, thanks to the use of open-source LLMs, paves the way for achieving greater efficiencies in other project stages, demonstrating the profound potential of AI-driven automation to revolutionize traditional SAP consulting practices.