How transformational leadership mediates the effect of digital HR training management on virtual team effectiveness: An educational example
Sanal takım verimliliğinde dijital İK yönetimi eğitiminin dönüşümcü liderlik aracı etkisi: Eğitim sektörü örneği
  1. Tez No: 994036
  2. Yazar: SALWA ABDELFATTAH ALAZZEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EZGİ YILDIRIM SAATÇI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşümsel Liderlik, Dijital Eğitim Yönetimi, İnsan Kaynakları, Sanal Ekip, Eğitim Kuruluşları, Ürdün, Transformational Leadership, Digital Training Management, Human Resources, Virtual Team, Educational Organizations, Jordan
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Ürdün'deki eğitim kurumlarında görev yapan öğretim elemanları bağlamında, dijital eğitim yönetiminin sanal ekiplerin etkinliği üzerindeki etkisini ve bu ilişkide dönüştürücü liderliğin aracılık rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma nicel bir tasarıma sahip olup Ürdün'deki tüm devlet üniverselerinde (10) ve devlet meslek yüksek okullarında (17) görev yapan öğretim elemanlarını kapsamaktadır. Veriler kolayda örneklem yöntemi ile anket aracılığıyla toplanmaktadır. Araştırma bulguları dijital eğitim yönetiminin sanal ekip verimliliğini artırmada stratejik bir araç olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, dönüştürücü liderliğin özellikle motivasyonel ve ilham verici liderlik özelliklerinin dijital eğitimin etkili uygulanmasında belirleyici bir aracı rol oynadığını göstermektedir. Bu araştırma sonucunda sanal ekiplerin teknik ve yönetsel kapasitesini artırmak için dijital eğitim programlarının hızlı ve bütüncül biçimde hayata geçirilmesi önerilmektedir. Araştırmada bu programların yalnızca teknik bilgiyle sınırlı kalmayıp iletişim, iş birliği ve liderlik becerilerini de kapsaması gerektiği vurgulanmaktadır. Bu bağlamda üniversitelere akademik ve idari liderlerinin dönüştürücü liderlik özelliklerini geliştirecek ve destekleyecek uygulamalar (eğitim, mentörlük, atölye programları) yürütmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Leadership on the effect of digital training management for human resources on the effectiveness of virtual teams in educational organizations in Jordan. As a result, the primary methodology for this study will be a quantitative research design. This research is considered a local study because the target population includes all teachers in public colleges and universities (17 public colleges and 10 public universities). The questionnaire for this quantitative study will comprise two major parts. The findings, based on a case study carried out in Jordanian centers, show the importance of digital training management, which can be considered a strategic tool that virtual team workgroups can use to increase team efficiency. In addition, the study highlights transformational leadership as a mediator—that is, the extent to which team leaders who possess features of motivational inspiration will enable their teams to gain maximum benefit from the introduction of digital training into practice. The study recommends promptly implementing integrated digital training to enhance the technical and managerial skills of virtual team members. These programs should not only be technical but also include training to develop technological, communication, and collaboration skills. Universities are urged to focus on training academic and administrative leaders in transformational leadership characteristics. All of this can be accomplished through workshops, training, and mentoring programs aimed at enhancing motivational and inspirational skills.