Çevik liderliğin iş tatmini üzerindeki etkisinde psikolojik güçlendirmenin aracı rolü: Y kuşağı üzerine bir araştırma
The mediating role of psychological empowerment in the effect of agile leadership on job satisfaction: A study on generation Y
  1. Tez No: 994038
  2. Yazar: MELEK NİLÜFER OLCAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BOLELLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevik Liderlik, İş Tatmini, Psikolojik Güçlendirme, Y Kuşağı, Agile Leadership, Job Satisfaction, Psychological Empowerment, Generation Y
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada,“çevik liderlik özellikleri ile iş tatmini arasındaki ilişki”sorusu araştırmanın ana problemi olarak ele alınmış ve bu ilişkide psikolojik güçlendirmenin aracı rolü olup olmadığı da irdelenmiştir. Araştırmaya ait alt problemler ise şu şekilde ifade edilmiştir:“Çevik liderlik özellikleri ile iş tatmini arasında anlamlı bir etkileşim var mıdır?”,“Çevik liderlik özellikleri ile psikolojik güçlendirme arasında anlamlı bir etkileşim var mıdır?”,“İş tatmini ile psikolojik güçlendirme arasında anlamlı bir etkileşim var mıdır?”Bunun yanı sıra araştırmaya katılanların bireysel ve işe ilişkin özelliklerinin etkileri de irdelenmiştir. Türkiye'de halen çalışan veya daha önce çalışmış olan Y kuşağı üyelerinin çevik liderlik algısı ile iş tatmini arasında bir ilişki olup olmadığı ve bu ilişkinin yönünün incelenmesi hedeflenmiş olup psikolojik güçlendirmenin buradaki aracı etkisi de paralel olarak incelenmiştir. Araştırmada çevik liderlik özelliklerinin Y kuşağı çalışanların iş tatminini nasıl etkilediği ve psikolojik güçlendirmenin aracı rolünün incelenmesi amacıyla araştırma verilerinin toplanması için anket yöntemi kullanılmıştır. Anket çalışması mail ve telefon mesaj uygulamaları yoluyla uygun örneklem gruplarına gönderilmiş ve ankete toplam 383 adet yanıt gelmiştir. Ancak Y kuşağı üyesi olmayan yanıtlar elenmiş ve sonuç olarak 353 adet yanıt istatistiksel analizlerde kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre, çevik liderliğin genel olarak iş tatmini üzerinde anlamlı ve pozitif yönde etkisi olduğu, çalışmanın ikinci sonucuna göre ise çevik liderlik ile iş tatmini arasındaki ilişkide psikolojik güçlendirmenin“kısmi aracılık”rolüne sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırma sonuçlarının, insan kaynakları departmanları için özellikle Y kuşağı çalışanların iş tatmini seviyelerinin yükseltilmesi yönündeki çalışmaları, lider-üye ilişkilerinin geliştirilmesi, psikolojik güçlendirme uygulamaları, çalışanların iş ve sosyal yaşam ile ilgili önceliklerine göre personel güçlendirme modellerinin geliştirilmesi açısından destekleyici ve yol gösterici olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the question of“the relationship between agile leadership characteristics and job satisfaction”was taken as the main problem of the research and whether psychological empowerment has a mediating role in this relationship was also examined. The sub-problems of the research are expressed as follows:“Is there a significant interaction between agile leadership characteristics and job satisfaction?”,“Is there a significant interaction between agile leadership characteristics and psychological empowerment?”,“Is there a significant interaction between job satisfaction and psychological empowerment?”In addition, the effects of the individual and job-related characteristics of the participants in the study were also examined. It was aimed to examine whether there was a relationship between the agile leadership perception and job satisfaction of the members of the Y generation who are currently working or have worked in Turkey and the direction of this relationship, and the mediating effect of psychological empowerment here was also examined in parallel In the study, a survey method was used to collect research data in order to examine how agile leadership characteristics affect the job satisfaction of Generation Y employees and the mediating role of psychological empowerment. The survey study was sent to appropriate sample groups via e-mail and telephone messaging applications, and a total of 383 responses were received. However, responses that were not members of Generation Y were eliminated and as a result, 353 responses were used in statistical analyses. According to the results of the research, agile leadership has a significant and positive effect on job satisfaction in general, and according to the second result of the study, psychological empowerment has a“partial mediation”role in the relationship between agile leadership and job satisfaction. It is thought that the results of the research are supportive and guiding for human resources departments, especially in terms of studies on increasing the job satisfaction levels of Generation Y employees, developing leader-member relations, psychological empowerment practices, and developing personnel empowerment models according to the priorities of employees regarding work and social life.