Aydın Arkeoloji Müzesindeki mimari tasvirli tekstil eserlerin mevcut durum analizi ve koruma önerileri
Analysis of the current condition and conservation recommendations for the textile artifacts with architectual depictions in Aydın Archaeology Museum
- Tez No: 994063
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL KOYUNCU OKCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, El Sanatları, Sanat Tarihi, Archeology, Crafts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Dokuma kumaşlar, El sanatları, Koruma alanları, Kültür, Kültürel miras, Tekstil, Woven fabrics, Handicrafts, Conservation areas, Culture, Cultural heritage, Textile
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Arkeoloji Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bilim Dalı
Özet
Aydın Arkeoloji Müzesindeki Mimari Tasvirli Eserlerin Mevcut Durum Analizi ve Koruma Önerileri ana başlığı altında oluşturulan ve araştırmalar ışığında elde edilen bilgiler ile tez dört ana bölümden oluşmaktadır. Kültür, Kültürel Miras ve Koruma Kavramı adı verilen birinci bölüm,“Kültür, Kültürel Miras, Koruma Kavramı ve Kültür Varlıklarının Korunmasına Yönelik Türkiye'deki Yasal Düzenlemeler”şeklinde üç alt başlık altında düzenlenmiştir. Kültürel Mirasın Korunması Gerekliliği, Kültürel Mirasın Yaşatılmasında Müzelerin Yeri ve Önemi adı verilen ikinci bölüm“Kültürel Mirasın Korunması Gerekliliği ve Kültürel Mirasın Yaşatılmasında Müzelerin Yeri ve Önemi”olarak iki alt başlık altında düzenlenmiştir. Aydın Arkeoloji Müzesindeki Mimari Tasvirli Eserler, Mevcut Durum Analizi adı verilen üçüncü bölüm“Aydın Arkeoloji Müzesi Tarihçe, Aydın Arkeoloji Müzesindeki Mimari Tasvirli Eserler ve Mevcut Durum Analizi”olarak iki alt başlık altında düzenlenmiştir. Geleneksel Tarihi Eserlerde Depolama Koşulları ve Koruma Önerileri, Aydın Arkeoloji Müzesindeki Mimari Tasvirli Tekstil Eserlerin Koruma Önerileri adı verilen dördüncü bölüm“Geleneksel Tarihi Eserlerde Depolama Koşulları ve Koruma Önerileri, Aydın Arkeoloji Müzesindeki Mimari Tasvirli Tekstil Eserlerin Koruma Önerileri”olarak iki alt başlık altında düzenlenmiştir. Sonuç ve değerlendirme bölümünde ise araştırmalar ve edinilen bilgiler ışığında geleneksel tekstil eserlerin depo ortamında nasıl korunması gerektiğine dair öneriler ve dikkat edilmesi gereken hususlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis, titled“Analysis of the Current State and Conservation Proposals of Architectural Depictive Works in the Aydın Archaeology Museum,”is structured under four main sections based on research findings. The first section, titled“Culture, Cultural Heritage, and the Concept of Conservation,”is organized under three subheadings:“Culture, Cultural Heritage, the Concept of Conservation, and Legal Regulations in Turkey Regarding the Protection of Cultural Assets.”The second section, titled“The Necessity of Protecting Cultural Heritage, the Place and Importance of Museums in Preserving Cultural Heritage”is organized under two subheadings:“The Necessity of Protecting Cultural Heritage and the Place and Importance of Museums in Preserving Cultural Heritage.”The third section, titled“Architectural Depictive Works in the Aydın Archaeology Museum, Current State Analysis”is organized under two subheadings:“History of the Aydın Archaeology Museum, Architectural Depictive Works in the Aydın Archaeology Museum, and Current State Analysis.”The fourth chapter, titled“Storage Conditions and Conservation Recommendations for Traditional Historical Artifacts, Conservation Recommendations for Architectural Textile Artifacts in the Aydın Archaeology Museum,”is organized under two subheadings:“Storage Conditions and Conservation Recommendations for Traditional Historical Artifacts”and“Conservation Recommendations for Architectural Textile Artifacts in the Aydın Archaeology Museum.”The conclusion and evaluation section presents recommendations and points to consider regarding the proper preservation of traditional textile artifacts in storage environments, based on research and acquired information.