Ters yüz öğrenme ortamının 7. sınıf Türkçe dersinde öğrencilerin akademik başarı, öz-yeterlik motivasyonlarına etkisi
The effect of the flipped learning environment on 7th grade students' academic achievement, self-efficacy, and motivation in the Turkish language course
- Tez No: 994068
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSEL ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, Motivasyon, Türkçe eğitimi, Öz yeterlilik, Academic achievement, Motivation, Turkish education, Self-efficacy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, ters yüz öğrenme (TYÖ) ortamının 7. sınıf Türkçe dersinde öğrencilerin akademik başarı, motivasyon ve öz-yeterlik düzeyleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırma, nicel yöntem kullanılarak yarı deneysel desen ile yürütülmüştür. Nicel veriler, Akademik Başarı Testi, Türkçe Dersine Yönelik Motivasyon Ölçeği ve Türkçe Dersi Öz-Yeterlik Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Nicel bulgular, TYÖ modelinin öğrencilerin akademik başarılarını anlamlı biçimde artırdığını göstermiştir. Kalıcılık testleri, bu öğrenmenin sürekliliğini desteklemektedir. Deney grubu öğrencilerinin akademik başarı düzeylerinde, istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Araştırma gruplarının Türkçe Dersi Öz-Yeterlik Ölçeği (TDÖYÖ) sontest ölçümlerinden elde edilen bulgulara göre gruplar arasında anlamlı farklılık olmadığı belirlenmiştir. 7. sınıf Türkçe dersinde deney grubunda TYÖ modeli, kontrol grubunda ise mevcut öğrenme yöntemi ile ders işlenmesinin öğrencilerin öz yeterlikleri açısından anlamlı bir farklılık oluşturmadığı ve benzer etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Türkçe Dersi Motivasyon Ölçeği (TDYMÖ) sontest sonuçları incelendiğinde ise deney ve kontrol gruplarının motivasyon düzeylerinin birbirine yakın olduğu görülmektedir. Deney grubunda motivasyonsuzluk alt boyutunda düşüş görülmesi, öğrencilerin Türkçe dersine yönelik ilgilerinin ve öğrenme istekliliklerinin arttığını gösterse de istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşmamıştır. Araştırma sonuçları TYÖ modelinin akademik başarı ve kalıcılık bakımından önemli katkılar sunduğunu gösterirken motivasyon ve özyeterlilik üzerinde sınırlı bir etkiye sahip olduğu ve bu konuda daha uzun süreli çalışmalara ihtiyaç olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışma Türkçe eğitiminde teknoloji destekli yenilikçi öğretim modellerinin uygulanması ile ilgili öğretmenlere ve araştırmacılara yol gösterici özelliktedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the effects of the flipped learning (FL) environment on the academic achievement, motivation, and self-efficacy levels of seventh-grade students in Turkish language courses. The research was conducted using a quantitative approach within a quasi-experimental design. Quantitative data were collected through the Academic Achievement Test, the Motivation Scale for Turkish Language Courses, and the Self-Efficacy Scale for Turkish Language Courses. The findings revealed that the flipped learning model led to a statistically significant increase in students' academic achievement. Results obtained from retention tests also supported the sustainability of learning over time. Accordingly, significant positive differences were observed in the academic achievement levels of students in the experimental group compared to those in the control group. However, analysis of the post-test results of the Turkish Language Self-Efficacy Scale indicated no statistically significant difference between the experimental and control groups. This finding suggests that instruction delivered through the flipped learning model in the experimental group and the traditional instructional approach used in the control group had similar effects on students' self-efficacy perceptions. Examination of the post-test results of the Turkish Language Motivation Scale showed that the motivation levels of students in both groups were relatively close. Although a decrease in the amotivation sub-dimension was observed in the experimental group—indicating increased interest in Turkish lessons and a greater willingness to learn—this difference was not statistically significant. Overall, the results demonstrate that the flipped learning model makes a significant contribution to students' academic achievement and learning retention; however, its effects on motivation and self-efficacy remain limited. These findings highlight the need for longer-term and more comprehensive studies to better understand the impact of flipped learning on affective variables. This study serves as a guiding resource for teachers and researchers interested in the implementation of technology-supported innovative instructional models in Turkish language education.