Algılanan duygusal istismar ile ilişkilerde güven duygusunun incelenmesi
Examining the sense of trust in relationships with perceived emotional abuse
  1. Tez No: 994094
  2. Yazar: MALAK HASANLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile danışmanlığı, Algı, Duygusal istismar, Güven, İlişki, Family counseling, Perception, Emotional abuse, Confidence, Relationship
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kto Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
Özet
Aile danışmanlığı duygusal zararları anlamada ve iyileştirmede kritik bir rol oynamaktadır. Bireyin başkalarıyla kurduğu sosyal ilişkilerin ve etkileşimlerin doğru bir şekilde değerlendirilmesi duygusal istismarın izlerini sürmek ve tespit etmek için önemlidir. Bu çalışmanın amacı algılanan duygusal istismar ile ilişkilerde güven arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma ilişkisel tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini Konya ili Selçuklu, Meram ve Karatay ilçelerinde ikamet eden 18 yaşından büyük, araştırmaya katılmaya gönüllü bireyler oluşturmuştur. Veri toplamak için Demografik Bilgi Formu, Algılanan Duygusal İstismar Ölçeği ve İlişkilerde Güven Ölçeği uygulanmıştır. Veriler SPSS ile değerlendirilmiş, normal dağılım gösteren veriler için bağımsız gruplar t testi uygulanmıştır. İkiden fazla grupların karşılaştırılmasında tek faktörlü varyans analizi uygulanmıştır. Algılanan duygusal istismar ve ilişkilerde güven arasındaki ilişki Pearson korelasyon testi ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular duygusal istismar deneyiminde manipülasyon ve suçluluk hissettirme davranışlarının en sık yaşanan durumlar olduğunu göstermektedir. Duygusal destek eksikliği, kontrol etme ve özgürlüğün kısıtlanması ile sürekli eleştiri ve aşağılama/küçümseme davranışlarının da istismar sürecinde önemli rol oynadığı belirlenmiştir. Bu durum duygusal istismarın çok boyutlu bir olgu olduğunu ve bireylerin güven algısını olumsuz etkilediğini ortaya koymaktadır. Bulgular güven oluşumunda sadakat, saygı ve açık iletişimin temel faktörler olarak öne çıktığını göstermektedir; empati ve duygusal destek ise daha sınırlı bir katkı sunmaktadır. Güven duygusu ile algılanan duygusal istismar arasında negatif, güven ve güvenirlik alt boyutları ile ise pozitif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Bu sonuçlar bireylerin ilişkilerinde istismarı daha fazla algıladıkça güven duygularının azaldığını ve güvenin kişilerarası etkileşimler ve partnerin tutarlılığı ile güçlü bir biçimde ilişkili olduğunu desteklemektedir. Çalışma, duygusal istismar davranışlarının bireylerin güven algısını olumsuz yönde etkilediğini ve güvenin oluşumunda davranışsal ve iletişimsel faktörlerin kritik rol oynadığını göstermektedir. Bu bulgular kişiler arası ilişkilerde güvenin korunması ve istismarın önlenmesine yönelik müdahaleler için önemli ipuçları sunmaktadır. Bu doğrultuda ailelerin empati temelli iletişim becerilerini geliştirmeleri, aile danışmanlarının duygusal istismar farkındalığını ve güven odaklı müdahaleleri güçlendirmeleri, gelecekte yapılacak çalışmaların ise bu değişkenleri farklı örneklemler ve boylamsal desenlerle ele alması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Family counseling plays a critical role in understanding and addressing emotional harm. Accurately evaluating an individual's social relationships and interactions is essential for tracing and detecting the traces of emotional abuse. The purpose of this study is to examine the relationship between perceived emotional abuse and trust in relationships. The research was conducted using a relational survey model. The study sample consisted of individuals over the age of 18, residing in the districts of Selçuklu, Meram, and Karatay in Konya, who voluntarily agreed to participate in the study. Data were collected using a Demographic Information Form, the Perceived Emotional Abuse Scale, and the Trust in Relationships Scale. The data were analyzed using SPSS; an independent samples t-test was applied for normally distributed data, while a one-way analysis of variance was used to compare more than two groups. The relationship between perceived emotional abuse and trust in relationships was analyzed using Pearson correlation. The findings indicate that manipulation and inducing guilt were the most frequently experienced forms of emotional abuse. Emotional neglect, control and restriction of freedom, continuous criticism, and humiliation/deprecation were also found to play significant roles in the abuse process. These results highlight the multidimensional nature of emotional abuse and its negative impact on individuals' trust perceptions. The findings further suggest that loyalty, respect, and open communication are the key factors in the formation of trust, while empathy and emotional support contribute to a lesser extent. Significant negative correlations were found between trust and perceived emotional abuse, whereas positive correlations were observed between trust and its sub-dimensions (reliability and overall relationship trust). These results support the notion that higher perceptions of abuse are associated with lower general trust levels, and that trust is strongly related to interpersonal interactions and partner consistency. Overall, the study demonstrates that emotional abuse behaviors adversely affect individuals' perceptions of trust and that behavioral and communicational factors play a critical role in trust development. These findings provide important insights for interventions aimed at maintaining trust in interpersonal relationships and preventing emotional abuse. Accordingly, it is recommended that families enhance empathy-based communication skills, family counselors strengthen awareness of emotional abuse and trust-focused interventions, and future studies address these variables using diverse samples and longitudinal research designs.