EXTENSION OF TIME AND CLAIMS IN CONSTRUCTION CONTRACTS: A COMPARATIVE ANALYSIS FROM THE PERSPECTIVE OF FIDIC AND TURKISH LAW
İNŞAAT SÖZLEŞMELERİNDE SÜRE UZATIMI VE HAK TALEPLERİ: FIDIC VE TÜRK HUKUKU PERSPEKTİFİNDEN KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ
  1. Tez No: 994097
  2. Yazar: AHMET BUĞRA CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERTAÇ ORUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Hukuk, Civil Engineering, Law
  6. Anahtar Kelimeler: FIDIC, Hak talebi, FIDIC, Claim
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, inşaat projelerinde gecikmeyle ilgili talepleri düzenleyen yasal ve sözleşmesel çerçeveleri, FIDIC standart sözleşme koşulları ve Türkiye Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu (KİSK) ve bağlantılı yönetmeliklerin karşılaştırmalı analizi yoluyla incelemektedir. Çalışma, bu iki çerçevenin Türk inşaat piyasasında bir arada bulunmasından kaynaklanan yapısal farklılıklar ve özellikle bildirim yükümlülükleri ile hak düşürücü süre mekanizmaları bakımından aralarındaki etkileşimi sınırlı sistematik ve karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Analiz, doktriner hukuk yöntemine dayanmakta ve bildirim yükümlülüğüne uyulmasının hak kazanımında belirleyici olduğu Medeni Hukuk (Civil Law) ve İçtihad Hukuku (Common Law) açısından incelenmiş iki farklı karara dayanmaktadır. Tez, her bir hukuk sisteminin gecikmeyi nasıl sınıflandırdığını, süre uzatımlarını nasıl düzenlediğini ve usule aykırılıklara nasıl yanıt verdiğini inceleyerek, FIDIC ve KİSK çerçeveleri arasındaki temel yakınlaşma ve ayrışma noktalarını belirlemekte ve FIDIC 1999'dan FIDIC 2017'ye geçişin Türkiye'deki inşaat sözleşmesi uygulamaları üzerindeki etkilerini de değerlendirmektedir. Tez, iki çerçevenin aynı temel sözleşme sorunlarını, sırasıyla İçtihad Hukuku ve Medeni Hukuk geleneklerine dayanan yapısal olarak farklı mekanizmalar aracılığıyla nasıl ele aldığını ortaya koymaktadır. Bu karşılaştırmalı analiz temelinde, tez, Türk kamu ihale çerçevesine daha fazla usul kesinliği, adil risk dağılımı ve uluslararası inşaat sözleşmesi standartlarıyla uyum getirmeyi amaçlayan, Türk yasama organlarına, ihale makamlarına ve konu sözleşmeleri kullanan tüm taraflara yönelik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the legal and contractual frameworks governing delay related claims in construction projects through a comparative analysis of the FIDIC standard conditions of contract and Türkiye's Public Procurement Contracts Law (KİSK) and related regulations. The study examines the structural tensions arising from the coexistence of these two frameworks within the Turkish construction market and their interaction, particularly in relation to notice obligations and time bar mechanisms, through a limited systematic comparative analysis. The analysis is based on doctrinal legal methodology and relies on two different decisions examined from the perspective of Civil Law and Common Law, where compliance with the notification obligation is decisive in acquiring rights. By examining how each legal system classifies delay, regulates extensions of time, and responds to procedural noncompliance, the thesis identifies the principal points of convergence and divergence between the FIDIC and KİSK frameworks and assesses the implications of the transition from FIDIC 1999 to FIDIC 2017 for construction contracting practice in Türkiye. The thesis concludes how the two frameworks address the same fundamental contractual issues through structurally different mechanisms rooted in the common law and civil law traditions, respectively. Building on this comparative analysis, the thesis presents a series of recommendations for legislators, procurement authorities, and all parties involved in the use of such contracts, with the aim of enhancing procedural certainty, promoting a more equitable allocation of risk, and strengthening alignment between the Turkish public procurement framework and international construction contracting standards.