Omuz ağrılı hastalarda yaşam kalitesi ve fizik tedavinin yaşam kalitesine etkisi
Quality of life to have sholder pain patient and affect to quality of life from physical therapy
- Tez No: 994153
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURAN USLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Shoulder pain, Quality of Life, SF-36
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızda omuz ekleminden kaynaklanan omuz ağrılarında insanların yaşam kalitesinin ne derece etkilendiğini ve fizik tedavinin yaşam kalitesine olan katkısını araştırmayı amaçladık. Bu amaçla polikliniğimize omuz ağrısı şikayetiyle başvuran hastalar değerlendirilmeye alındı. Hastalara 2 hafta boyunca toplam 10 seans hotpack, TENS ve ultrasondan oluşan fizik tedavi programı uygulandı. Hastalar tedavi süresince egzersiz programına alındı ve NSAİİ kullandı. Değerlendirme fizik tedavi öncesi, tedavinin bitiminde ve tedavi bitiminden 3 ay sonra olmak üzere toplamda üç kez yapıldı. Kontrollerde eklem hareket açıklığı (gonyometre ile), ağrı (istirahat, hareket, gece ağrısı VAS ile), fonksiyonel durum (omuz ağrı ve özürlülük indeksi -OAÖİ ve omuz özürlülük sorgulamas-OÖS ile) ve yaşam kalitesi (SF 36 ile) değerlendirildi. Tedavi bitiminde ve 3.ay kontrollerinde tedavi öncesine göre eklem hareket açıklığı, VAS, OAÖİ, OÖS VE SF-36'nın fiziksel fonksiyon, fiziksel rol kısıtlaması ve ağrı parametrelerinde ileri derecede anlamlı düzelme tespit edildi. Tedavi bitimi ile tedavi sonrası 3. ay değerleri karşılaştırıldığında ise düzelme daha zayıf olmakla birlikte devam etti. SF-36'nın genel sağlık, sosyal fonksiyon ve mental sağlık gruplarında anlamlı derecede düzelme sağlanırken, enerji ve emasyonel rol kısıtlamasında düzelme olmadı. Sonuç olarak özellikle omuz eklemi kaynaklı omuz ağrılarında insanların ağrı ve hareket kısıtlılığından dolayı yaşam kalitesi negatif yönde etkilenmektedir. Yapılan fizik tedavi ve düzenli egzersizle hastaların ağrı ve hareket kısıtlılığı azalmakta ve dolayısıyla yaşam kaliteside artmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effect of shoulder ache arising from shoulder joint to the life quality of patients and how life quality was affected from physical therapy. 30 patients included in this study. Patients were applied physical therapy composed of 10 seance hotback, TENS and ultrasound for 2 weeks. Also NSAID's were given and an exercise programme planned. All patients were evaluated before physical therapy, after physical therapy and at third month after therapy. Joint movement opening (with goniometer), pain (at rest, at movement, night pain with VAS), functional condition (with shoulder ache and handicapping index –SAHI and shoulder handicapping questionnaire -SHQ) and quality of life (with SF 36) were evaluated at follow-ups. Statistically significant difference was found between both pre-treatment and post-treatment, 3rd month after treatment values about joint movement opening, VAS, SAHI, SHQ and physical function, physical role restriction and pain parameters of SF-36. At 3rd month follow-up improvement in symptoms continued after treatment although not statistically significant. Statistically significant difference was found between general health, social function and mental health groups of SF-36, but no statistically significant improvement was found at energy and emotional rol restriction. As a result quality of life was negatively affected because of movement restriction in shoulder ache arising from shoulder joint. Pain and movement restriction reduced with pyhsical therapy and regular exercise and consequently life quality increases.