Mimarlık eğitiminde yapı derslerinin öğrencilerin sürdürülebilirlik farkındalığına katkısı üzerine bir değerlendirme
An evaluation on the contribution of building courses in architectural education to students' sustainability awareness
  1. Tez No: 994154
  2. Yazar: SULTAN HELİN YEGEBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İKBAL ERBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel sürdürülebilirlik, Sustainable environment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
İnsan yaşamı için yürütülen çeşitli faaliyetlerin çevreye verdiği olumsuz etkilerin zamanla artması, bu faaliyetlerde sürdürülebilirliğin aranmasını gerekli kılmıştır. Yapım sektörünün de insan yaşamı için önemli ancak uygulamaları sonucunda çevreye büyük ölçüde etki eden bir sektör olması nedeniyle sektördeki uygulamalarda sürdürülebilir özellikler aranmaya başlanmıştır. Bu durumda yapım sürecinin temel tasarım kararlarını alarak süreçte kritik role sahip mimarların sürdürülebilirlik bilincine sahip olması önem arz eden bir durum olmaktadır. Mimarlarda sürdürülebilirlik farkındalığının temeli, eğitim sürecinde oluşturulmalıdır. Mimarlık eğitim müfredatında yer alan yapı derslerinin öğrencilerin tasarım fikirlerini yapısal açıdan hayata geçirme becerilerini geliştirmelerini sağlayan bir ders olması nedeniyle bu derslerin öğrencilerin sürdürülebilirlik farkındalığına katkısı açısından değerlendirilmesi önemli bir araştırma alanıdır. Literatürde sürdürülebilirlik kavramının çoğunlukla proje dersleri ve teorik dersler kapsamında ele alındığı görülmüştür. Yapı dersleri ve sürdürülebilirlik kavramını ayrı inceleyen çalışmalara ulaşılabilirken, bu derslerin sürdürülebilirlik farkındalığına katkısı üzerine yeterli çalışmaya rastlanmamıştır. Literatürdeki bu boşluğu doldurmayı hedef alan bu çalışma, mimarlık eğitiminde yapı dersleri içeriklerini inceleyerek, öğrencilerin sürdürülebilirlik konusundaki farkındalıklarını ve yapı derslerinin bu farkındalığa katkısını belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında mimarlık eğitimi alan öğrencilere sürdürülebilirlik farkındalığını değerlendirmek amacıyla sürdürülebilirlik kavramı, öğrencilerin uygulama potansiyelini kavrayabileceği yapı dersleri bağlamında ele alınmış, ders içerikleri sürdürülebilir yapı malzemeleri ve yapım teknikleri perspektifinde incelenmiştir. Çalışmada öğrencilerin sürdürülebilirlik konularına ilişkin farkındalıkları proje yönetiminin temel hedefleri olan süre, maliyet ve kalite boyutlarıyla ilişkilendirilerek analiz edilmiştir. Bu doğrultuda 2023 yılında YÖK tarafından yayımlanan ve en yüksek puanla öğrenci alan programlara göre belirlenen sıralama esas alınarak ilk 60 üniversitenin mimarlık lisans müfredatları yapı dersleri içeriği bakımından incelenmiştir. Ayrıca çalışmada Akdeniz Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi yapı bilgisi dersini almış olan 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin sürdürülebilirlik farkındalığı nicel araştırma yöntemlerinden anket yöntemi ile değerlendirilmiştir. Anket, sürdürülebilirlik bilgisi ve literatür analizinden ulaşılan sürdürülebilir yapı malzemeleri ile yapım tekniklerinin proje hedeflerine katkıları ile ilgili soruları içermektedir. Anket verilerinin analizi, SPSS istatistik programı ile Relative Important Index (RII), İki Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Ki Kare Testi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda 3 temel bulgu elde edilmiştir. Bu bulgulardan ilkinde, Türkiye'deki mimarlık eğitimi mevcut durumunda öğrencilerin sürdürülebilirlik farkındalığına katkı sağlayabilecek yapı dersleri içeriğinin sürdürülebilirlik bakımından sınırlı olduğu, bazı üniversitelerde dolaylı olarak ders içeriğine dahil edildiği tespit edilmiştir. Bu durum mevcut mimarlık eğitim müfredatında bir eksiklik olarak görülmektedir. İkinci bulgu, öğrencilerin sürdürülebilirlik hakkında çoğunlukla bilgi sahibi oldukları fakat bilgilerini uygulamaya geçirme konusunda eksik kaldıkları olmuştur. Öğrencilerin sahip oldukları teorik bilgileri projelerine entegre edebilmeleri için öncelikli gereken, sürdürülebilirliğin uygulama boyutunu anlamalarıdır. Bu durumda uygulamalı bir ders olan yapı bilgisi dersleri, sürdürülebilirliğin uygulama boyutunu anlatılabileceği önemli bir araç olmaktadır. Bu çalışma yapı bilgisi dersleri ile sınırlanmış olsa da sürdürülebilirlik eğitimlerinin bütüncüllüğünün sağlanması için proje derslerinin de geliştirilmesi ve eğitimin öğrencilerin ilgisini çekebilecek çeşitli uygulamalar ile desteklenmesi gerektiği belirlenmiştir. Ayrıca bu kavram müfredatın farklı dönemlerinde tekrarlanarak öğrencilerde kalıcı bilgi sağlanmalıdır. Üçüncü olarak, öğrencilerin sürdürülebilirliğin proje hedeflerine kalite yönünden katkılarına ilişkin farkındalıklarının süre ve maliyet yönünden sağladığı katkılara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu bulgu, öğrencilerin sürdürülebilirliği daha çok yapı kalitesi ve performans boyutları üzerinden algıladıklarını, süre ve maliyetle ilişkili süreç etkilerini ise ikincil düzeyde değerlendirdiklerini göstermektedir. Elde edilen tüm bulgular değerlendirildiğinde, öğrencilerin farkındalıklarının bütüncüllüğünün sağlanması amacıyla yapı dersleri içeriğinin sürdürülebilirliğin uygulama boyutunu ve proje hedeflerine katkılarını kapsayacak şekilde iyileştirilmesi ve bu iyileştirmenin proje dersleri ile de desteklenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma sonuçlarının hem bilim hem de uygulama alanlarına önemli katkıda bulunması hedeflenmektedir. Çalışmanın içerisinde gerçekleştirilen literatür analizi ile bu alanda gerçekleştirilecek bilimsel çalışmalara bir altlık oluşturması ve literatürde yer alan yapı bilgisi dersleri ile sürdürülebilirlik konularını ilişkilendiren çalışma boşluğunu doldurması beklenmektedir. Aynı zamanda mimarlık eğitim müfredatında yer alan yapı derslerinin içeriğinin ve paralel olarak diğer ders içeriklerinin sürdürülebilirlik bakımından iyileştirilmesine ve dolayısıyla mimarların sürdürülebilirlik konularını dikkate alan projeler gerçekleştirmelerine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Tüm bu katkıların yanı sıra çalışmanın bazı sınırlılıkları da mevcuttur. Bu araştırma yalnızca üç üniversitede lisans düzeyinde mimarlık eğitimi alan 3. ve 4. sınıf öğrencilerle ve belirli yapı dersleriyle sınırlı olup, gelecekte farklı üniversiteler, sınıf düzeyleri ve ders içerikleri kapsamında genişletilen benzer çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The increasing negative environmental impacts of various activities undertaken for human life have made it necessary to seek sustainability in these activities. The construction industry is also a sector important for human life, but its practices have a significant impact on the environment; therefore, sustainable features are increasingly being sought in the sector's applications. In this context, it is crucial that architects, who play a critical role in the construction process by making fundamental design decisions, possess sustainability awareness. The foundation for sustainability awareness among architects should be established during the education process. Since building courses in the architecture education curriculum enable students to develop their skills in implementing design ideas structurally, evaluating the contribution of these courses to students' sustainability awareness is an important area of research. In the literature, the concept of sustainability is mostly addressed within the scope of project-based courses and theoretical courses. While studies examining building courses and the concept of sustainability separately are available, sufficient research on the contribution of these courses to sustainability awareness is lacking. This study, aiming to fill a gap in the literature, examines the content of building science courses in architectural education to determine students' awareness of sustainability and the contribution of these courses to this awareness. Within the scope of the study, the concept of sustainability was addressed within the context of building science courses, where students can understand the application potential, in order to evaluate the sustainability awareness of students studying architecture. The course content was examined from the perspective of sustainable building materials and construction techniques. The study analyzed students' awareness of sustainability issues by relating it to the dimensions of time, cost, and quality, which are the basic goals of project management. Accordingly, the architecture undergraduate curricula of the top 60 universities, based on the ranking published by the YÖK in 2023 according to the programs accepting students with the highest scores, were examined in terms of the content of their building science courses. Furthermore, the sustainability awareness of 3rd and 4th year students who took building science courses at Akdeniz University, Antalya Science University, and Pamukkale University was evaluated using a quantitative research method, specifically a survey. The survey included questions about the contributions of sustainable building materials and construction techniques, derived from sustainability knowledge and literature analysis, to project goals. The survey data were analyzed using the SPSS statistical program with the Relative Important Index (RII), Two-Way Analysis of Variance (ANOVA), and Chi-Square Test. The study yielded three main findings. Firstly, it was determined that the current state of architectural education in Turkey has limited content in building code courses that could contribute to students' sustainability awareness, and that sustainability is only indirectly included in the curriculum in some universities. This is seen as a deficiency in the current architectural education curriculum. Secondly, it was found that students generally have knowledge about sustainability but lack the ability to apply this knowledge in practice. For students to integrate their theoretical knowledge into their projects, they primarily need to understand the practical dimension of sustainability. In this case, building code courses, which are applied courses, become an important tool for explaining the practical dimension of sustainability. Although this study is limited to building code courses, it was determined that project courses should also be developed to ensure the holistic nature of sustainability education, and that the education should be supported with various applications that can attract students' interest. Furthermore, this concept should be repeated in different periods of the curriculum to ensure lasting knowledge among students. Thirdly, it was determined that students' awareness of the quality contributions of sustainability to project goals is higher than their awareness of the time and cost contributions it provides. This finding indicates that students perceive sustainability primarily through the dimensions of building quality and performance, while considering process impacts related to time and cost as secondary factors. Considering all the findings, it is concluded that, in order to ensure a holistic understanding of students' awareness, the content of building construction courses should be improved to include the application dimension of sustainability and its contributions to project goals, and this improvement should be supported by project-based courses. The study aims to make significant contributions to both scientific and practical fields. Through the literature review conducted within the study, it is expected to provide a foundation for future scientific research in this area and fill a gap in the literature regarding the link between building knowledge courses and sustainability issues. It is also believed that this will contribute to improving the content of building courses included in the architecture education curriculum, and consequently other course content, in terms of sustainability, and thus enable architects to carry out projects that take sustainability issues into account. Despite all these contributions, the study also has some limitations. This research is limited to third and fourth-year architecture students at three universities and specific building courses. It is recommended that similar studies be conducted in the future, expanding the scope to include different universities, class levels, and course content.