Kanser tanısı alan hasta ve bakım vericilerin spiritüel iyi oluş düzeyleri ve spiritüel bakım gereksinimleri
Spiritual well-being levels and spiritual care needs of patients diagnosed with cancer and caregivers
  1. Tez No: 994207
  2. Yazar: SEDEF AKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Manevi bakım, Manevi iyi oluş, Psikiyatrik hemşirelik, Spiritual care, Spritual well-being, Psychiatric nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Lokman Hekim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, kanser tanısı alan hasta ve bakım vericilerin spiritüel iyi oluş düzeyleri, spiritüel bakım gereksinimleri ve araklarındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, Lokman Hekim Üniversitesi Ankara Hastanesinde, 2024 yılı içerisinde kanser tanısı alan 2302 hasta oluşturmaktadır. Örneklem ise evreni bilinen örneklem hesaplama yöntemiyle belirlenmiş olan 329 hasta ve her hastanın 329 bakım vericisi dahil edilmiştir. Araştırmanın verileri; Kişisel Bilgiler Formu 1-2 (Hasta ve bakım vericilere ait), Spiritüel İyi Oluş Ölçeği (SİOÖ) ve Spiritüel Bakım Gereksinimleri Ölçeği (SBGÖ) kullanılarak, formlar dağıtılıp hasta ve bakım vericiler tarafından doldurulurken araştırmacının yanlarında bulunmasıyla toplanmıştır. Araştırma, ilgili kurumdan ve etik kuruldan izinlerin alınmasıyla yürütülmüştür. Hastaların büyük bir kısmı 65 yaş ve üzerinde (%24,3); yarıdan fazlası erkek (%51,7) ve çoğunluğu evlidir (%66). Bakım vericilerin ise çoğunluğu 35-44 yaş aralığında (%24,9); %63,8'i kadın ve %82'si evlidir. Hastaların SİOÖ toplam puan ortalaması, 3,74 ± 0,55; bakım vericilerin ise 3,41 ± 0,49 olarak bulunmuştur. Hastaların SBGÖ toplam puan ortalaması, 74,38±14,99; bakım vericilerin SBGÖ toplam puan ortalaması ise 74,44 ± 9,48'dir. Hastaların SİOÖ ve SBGÖ toplam puanları arasında negatif yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Bakım vericiler de ise SBGÖ toplam puan ile SİOÖ tüm alt boyutlar arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler belirlenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, bakım süreçlerinde yalnızca hastaların değil, bakım vericilerin de spiritüel gereksinimlerinin göz önünde bulundurulması, bütüncül sağlık hizmetinin sunulması ve bakımın sürdürülebilir olması açısından önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the spiritual well-being levels and spiritual care needs of patients diagnosed with cancer and their caregivers, as well as the relationship between these variables. The population of the study consisted of 2,302 patients diagnosed with cancer at Lokman Hekim University Ankara Hospital in 2024. The sample was determined using the known population sample calculation method and included 329 patients and their 329 caregivers. Data were collected using the Personal Information Forms 1–2 (for patients and caregivers), the Spiritual Well-Being Scale (SWBS), and the Spiritual Care Needs Scale (SCNS), by distributing the forms and having them completed by the patients and caregivers while the researcher was present. The study was conducted after obtaining permission from the relevant institution and ethics committee. The majority of the patients were aged 65 and over (24,3%), more than half were male (51,7%), and most were married (66%). Among caregivers, the majority were aged between 35-44 (24,9%), 63,8% were female, and 82% were married. The mean total SWBS score for patients was 3,74 ± 0,55, while it was 3,41 ± 0,49 for caregivers. The mean total SCNS score was 74,38 ± 14,99 for patients and 74,44 ± 9,48 for caregivers. A significant negative correlation was found between patients' SWBS and SCNS total scores. In caregivers, significant positive correlations were found between SCNS total scores and all subdimensions of the SWBS. Based on the findings, it is recommended that not only the spiritual needs of patients but also those of caregivers be taken into consideration during the care process in order to ensure the provision of holistic healthcare services and the sustainability of care.