Geri göndermeme ilkesinin deniz yetki alanlarında uygulanması
Application of the principle of non-refoulement in maritime jurisdiction areas
  1. Tez No: 994245
  2. Yazar: ELİF BOZKURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Geri Göndermeme İlkesi, Sığınma Hakkı, Deniz Yetki Alanları, Arama Kurtarma, Geri İtme, Principle of Non-Refoulement, Right to Seek Asylum, Maritime Zones, Search and Rescue Operations, Pushback
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harp ve Silahlı Çatışma Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Harp ve Silahlı Çatışma Hukuku Bilim Dalı
Özet
Uluslararası göç hareketlerinin deniz yolları üzerinde yoğunlaşması, devletlerin denizlerde yürüttüğü müdahale uygulamalarının insan haklarıyla ilişkisini ön plana çıkarmıştır. Bireylerin ciddi hak ihlalleri riskiyle karşı karşıya kalabilecekleri ülkelere gönderilmesini yasaklayan geri göndermeme ilkesinin, denizde gerçekleştirilen müdahaleler bakımından incelenmesi bu bağlamda önem kazanmıştır. Geri göndermeme ilkesi, yalnızca kara sınırlarında değil, deniz yetki alanlarında da devletlerin özen yükümlülüğü çerçevesinde sorumluluklarını doğurmaktadır. Bu çalışmada, geri göndermeme ilkesinin uluslararası hukukta dayandığı normatif temeller, kapsamı ve bireylere sağladığı korumanın amacı esas alınarak, ilkenin deniz yetki alanlarında uygulanabilirliği değerlendirilmektedir. İlkenin denizdeki geçerliliği; yaşam hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı ile sığınma hakkına erişim temelinde ele alınmaktadır. Her bir deniz alanında devletlerin sınır güvenliği amacıyla sahip oldukları yetkiler farklılık göstermekle birlikte, sığınma arayan kişilere yönelik muamelenin hukuki sınırları bulunmaktadır. Bu çerçevede, devletlerin denizde fiilî yetki ve etkin kontrol tesis ettikleri durumlarda geri göndermeme ilkesinin sağladığı koruma belirleyici nitelik taşımaktadır. Ayrıca denizde gerçekleştirilen arama ve kurtarma faaliyetleri sonucunda sığınmacılara ulaşılması hâlinde doğan uluslararası hukuki yükümlülükler, geri göndermeme ilkesiyle bağlantılı olarak incelenmektedir. Çalışma, deniz yetki alanlarında yürütülen müdahalelerde geri göndermeme ilkesinin bağlayıcılığına, devlet sorumluluğunun belirlenmesine ve insan hakları temelli yaklaşımın önemine işaret etmekte, uluslararası iş birliğinin bu alandaki uygulamalarda taşıdığı işlevsel niteliği vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The concentration of international migration movements along maritime routes has brought to the forefront the relationship between states' intervention practices at sea and human rights. In this context, the examination of the principle of non-refoulement, which prohibits the return of individuals to countries where they face a serious risk of human rights violations, is of particular relevance with respect to maritime enforcement operations. The principle of non-refoulement entails state responsibility not only at land borders but also in maritime areas, within the framework of states' due diligence obligations. This study assesses the applicability of the principle of non-refoulement in maritime zones by reference to its normative foundations in international law, its scope, and the purpose of the protection it affords to individuals. The operation of the principle at sea is examined on the basis of the right to life, the prohibition of torture and ill treatment, and access to the right to seek asylum. Although states' powers exercised for the purposes of border security vary across different maritime zones, there are legal limits governing the treatment of individuals seeking asylum. In this framework, where states establish de facto authority and effective control at sea, the protection afforded by the principle of non-refoulement is of a decisive nature. Furthermore, the international legal obligations arising where asylum seekers are encountered as a result of search and rescue operations conducted at sea are examined in connection with the principle of non-refoulement. The study emphasizes the binding nature of the principle of non-refoulement in maritime interventions, the determination of state responsibility, and the importance of a human-rights-based approach, while highlighting the functional role of international cooperation in related practices.