Koagülasyon testlerinde biyolojik varyasyonun değerlendirilmesi
Assessment of biologic variation in coagulation tests
  1. Tez No: 994251
  2. Yazar: BERNA YILDIRIM ŞIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERRİN ÖZTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik varyasyon, koagülasyon testleri, analitik varyasyon, bireyler arası varyasyon, birey içi varyasyon, referans değişim değeri, bireysellik indeksi, Biological variation, coagulation tests, analytical variation, inter-individual variation, intra-individual variation, reference change value, individuality index
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: BV verileri; analitik kalite spesifikasyonlarını belirlemek, RDD ile bir birey içindeki bir ölçüm serisindeki değişiklikleri değerlendirmek, popülasyona dayalı referans aralıklarının kullanımını incelemek ve kişiselleştirilmiş referans aralıkları elde etmek için gereklidir. Araştırmamızda koagülasyon testlerinden aPTT, PTZ, PTZa, INR, TZ, fibrinojen, AT-III, LA tarama, vWF:RCo ve vWF-Ag test sonuçları ile yapılan hesaplamalarla BV verileri saptanarak hasta sonuçlarının analizi için daha güvenilir bir değerlendirme sunmak, klinik karar süreçlerine destek olmak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: 12 kadın, 12 erkek sağlıklı gönüllüden 0, 7, 14, 21 ve 28. günlerde olmak üzere toplam 5 kez venöz kan örneği alındı. Sysmex CN 6000 koagülasyon analizöründe gerçekleştirilen çalışma sonucunda elde edilen verilerin analizi ile CVI, CVG, CVA, RDD, II ayrıca impresizyon, bias ve MaU hesaplamaları yapıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen gönüllülerin yaş ortalaması 38,33 yıl, VKİ 26,44 olarak hesaplandı. Tüm grup aPTT, PTZ, PTZa, INR için CVI %0,9-3,71, CVG %2,91-8,67, CVA %1,41-4,5 aralığında saptandı. Bu testlerden PTZa için II 0,7, diğerlerinde ise II 0,6 altında hesaplandı. TZ için CVI %1,03, CVG %3,78, CVI %3,59 olarak hesaplandı. Fibrinojen için CVI %5,07, CVG %16,70, CVA %7,86 olarak hesaplanırken LA için CVI %2,64, CVG %6,74, CVA %1,59 olarak hesaplandı. vWF:RCo/vWF-Ag için CVI %10,14/9,63, CVG %29,39/31,53, CVA %12,97/8,03 olarak hesaplandı. Bu testler için bireysellik indeksi 0.6 altında hesaplandı. AT-III için CVI %0 olarak hesaplandı dolayısıyla RDD ve APS'ler hesaplanamadı. Hesaplanan RDD'ler %-33,54-50,46 arasındaydı. Diğer testler için sırasıyla impresizyon, bias, MAu (minimum) değerleri 0,8-7,6, 1,20-12,40, 1,5-15,2 aralığında saptandı. Sonuçlar: Çalışmamız sonucunda değerlendirilen koagülasyon testlerinin yüksek bireysellik gösterdiği değerlendirilen koagülasyon testlerinde kişiselleştirilmiş referans aralıkları ve RDD kullanmasının uygun olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: BV data are necessary to determine analytical quality specifications, evaluate changes in a measurement series within an individual using RCV, examine the use of population-based reference ranges, and obtain personalized reference ranges. In our study, BV data were determined using calculations based on the results of coagulation tests, including aPTT, PTZ, PTZa, INR, TT, fibrinogen, AT-III, LA screening, vWF:RCo, and vWF-Ag. The aim was to provide a more reliable assessment for analyzing patient results and to support clinical decision-making processes. Materials and Methods: Venous blood samples were collected a total of 5 times on days 0, 7, 14, 21, and 28 from 12 female and 12 male healthy volunteers. Data obtained from the study conducted using the Sysmex CN 6000 coagulation analyzer were analyzed to calculate CVI, CVG, CVA, RDD, II, as well as imprecision, bias, and MAu. Results: The mean age of volunteers included in the study was 38.33 years, and their BMI was calculated as 26.44. For the entire group, CVI was found to be in the range of 0.9-3.71, CVG 2.91-8.67, and CVA 1.41-4.5 for aPTT, PTZ, PTZa, and INR. For these tests, II was calculated to be 0.7 for PTZa and below 0.6 for the others. For TT, CVI was calculated as 1.03%, CVG as 3.78%, and CVA as 3.59%. For fibrinogen, CVI was calculated as 5.07%, CVG as 16.70%, and CVA as 7.86%, while for LA, CVI was calculated as 2.64%, CVG as 6.74%, and CVA as 1.59%. For vWF:RCo/vWF-Ag, CVI was calculated as 10.14/9.63, CVG as 29.39/31.53, and CVA as 12.97/8.03. The individuality index for these tests was calculated below 0,6. For AT-III, CVI was calculated as 0%, therefore RDD and APS could not be calculated. The calculated RCVs ranged from %-33.54 to 50.46. For the other tests, the imprecision, bias, and MAu (minimum) values were found to be in the ranges of 0.8-7.6, 1.20-12.40, and 1.5-15.2, respectively. Conclusion: Our study revealed that personalized reference ranges and the use of RCV are appropriate for coagulation tests that show high individuality.