Marmara bölgesindeki keçilerde OAV-1, OAV-2, OAV-3, OAV-5 ve BAV-1, BAV-2, BAV-3'e karşı antikor dağılımının araştırılması
Survey for antibodies against to OAV1, OAV2, OAV3, OAV5 and BAV1, BAV2, BAV3 in goats of Marmara region
- Tez No: 99426
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ AKÇA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adenoviruslar, keçi, koyun, sığır, ve antikor, Adenoviridea, goat, ovine, bovine and antibody
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
46 ÖZET Marmara Bölgesindeki Keçilerde OAV1, OAV2, OAV3, OAV5 ve BAV1, BAV2, BAV3* e Karşı Antikor Dağılımının Araştırılması Marmara Bölgesi' nin çeşitli yörelerinden alınan 500 keçi kan serumu örneği, koyun adenovirus serotipleri ( tipi -2-3-5) ve sığır adenovirus serotipleri (tip1-2-3)' e karşı nötralizasyon testi ile test edildi. Test sonucunda serumlarda OAVY e karşı % 4,4, OAVY ye karşı % 4,8, OAV3' e karşı % 9,2, OAV5' e karşı % 7,2, BAV/ e karşı % 8,4, BAV2' ye karşı % 6,2 ve BAVY e karşı % 5,2 oranında nötralizan antikor saptanmıştır. 500 keçi serumundan 166 adedi bu çalışmada kullanılan en az bir adenovı serotipi için pozitif bulundu. Bunlardan %50, 6' sı (84/166) ve % 34, 3' ü (57/166) sırasıyla ovine adenovirusları ve bovin© adenovirusları için pozitif olarak bulunmuştur. Nötralizasyon testi pozitif olan serum numunelerinin 1/8 - 1/128 sulandırmaları arasında nötralizan antikor taşıdıkları belirlenmiştir. Bu sonuçlar, Marmara Bölgesi' ndeki keçilerde araştırmada kullanılan koyun (tip 1-2-3-5) ve sığır adenovirus (tip 1-2-3) serotipleriyle enfeksiyonun oldukça yaygın olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
47 SUMMARY (İNGİLİZCE ÖZET) Survey for Antibodies Against to 0AV1, OAV2, 0AV3, 0AV5 and BAV1, BAV2, BAV3 in Goats of Marmara Region 500 blood sera which obtained goat from different parts of Marmara Region was tested against ovine adenovirus serotypes ( typel -2-3-5) and bovine adenovirus serotypes ( typel -2-3) in neutralization tests. In this sera indicate that range of neutralizing antibodies to against OAVi; % 4,4, OAV2,; % 4,8, OAV3; % 9,2, OAV5; % 7,2, BAV^- % 8,4, BAV2; % 6,2 and BAV3; % 5,2 were found using by neutralization test neutralization results. Out of 500 goat sera, 166 were found to be positive at least one adenovirus serotype used in this study % 50, 6 (84/166) and % 34, 3 (57/166) of them were detected positive for ovine adenoviruses and bovine adenoviruses respectively. The concentration of neutralizing antibodies were ranging from 1/8 - 1/128 dilution when the pozitif sera titrated. These results to show that the adenovirus infection with to ovine (type 1-2-3-5) and bovine (type 1-2-3) adenovirus serotypes in goats in Marmara Region are extremely to widespread.