Tüm seramik kronlarda rezin esaslı bağlayıcı ajan ve kompozit rezin yapıştırma simanlarının in vitro olarak değerlendirilmesi
In vitro evaluation of resin based bonding agents and composite resin luting cements in full ceramic crowns
  1. Tez No: 99428
  2. Yazar: ÖZLEM BEYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK HASANREİSOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tüm seramik kronlar, bağlayıcı ajan, kompozit rezin yapıştırma simanı, mikrosızıntı, film kalınlığı, hibridizasyon, Full ceramic crowns, adhesive agent, composite resin luting cement, microleakage, film thickness, hybridization
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Tüm Seramik Kronlarda Rezin Esaslı Bağlayıcı Ajan ve Kompozit Rezin Yapıştırma Simanlannın İn Vitro Olarak Değerlendirilmesi Araştırmamızda, iki farklı yapıdaki dentin bağlayıcı ajan ve kompozit rezin siman ile üst orta kesici ve üst birinci büyük azı dişlerine yapıştırılan tüm seramik kronlar, mikrosızıntı, yapıştırma siman kalınlığı, restorasyon/rezin, rezin/dentin arayüz özellikleri bakımından in vitro olarak incelenmiştir. Adeziv sistemler olarak smear tabakasını uzaklaştırarak etki yapan Single Bond bağlayıcı ajanı ile dual olarak sertleşen Opal Luting Cement ve smear tabakasını eriterek dentine bağlanan Clearfil Liner Bond 2 ile kimyasal olarak sertleşen Panavia 21 kompozit rezin yapıştırma simanı kullanılmıştır. Mikrosızıntı değerlendirmeleri, restorasyonun bukkal ve palatinal marjinlerinde olmak üzere dentin/rezin arayüzünde, lineer ölçüm yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda araştırmamız kapsamındaki her iki sistemin arasında mikrosızıntı yönünden önemli bir fark bulgulanmamıştır. Yapıştırma siman kalınlığı çalışmaları, kompozit rezin yapıştırma simanı ile seramik kron/siman ve dentin/siman arasında bağlanmayı sağlayan adeziv ajanlar esas alınarak 3 farklı alanda, ışık mikroskobunda yapılmıştır. Kesici ve büyük azı dişlerinde, 10 ölçüm noktasında yapılan değerlendirmeler sonucunda bağlayıcı ajanların seramik kron içerisinde belirli alanlarla dişlerde, preparasyonun açılanma gösterdiği bölgelerde yığılma eğiliminde olduğu saptanmıştır. Bunun yanısıra dual sertleşen Opal Luting Cement ile yapıştırılan örneklerde daha fazla olmak üzere, her iki kompozit rezin yapıştırma simanının yüksek film kalınlığı değerleri ortaya koyduğu gözlenmiştir. Araştırmamızda ayrıca, dentin/rezin arayüzü, kron boyunca yüzey tarama elektron mikroskobunda incelenmiş, Single Bond bağlayıcı ajanının Clearfil Liner Bond 2'ye göre daha homojen ve kalın bir hibrit tabaka oluşturduğu görülmüştür.104 Bulgularımız birlikte değerlendirildiğinde adeziv sistemlerin, doğru seçilmeleri ve beceri ile uygulanmaları durumunda, tüm seramik kronların yapıştırılmasında alternatif bir simantasyon tekniği olabileceği görüşü ağırlık kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
In Vitro Evaluation of Resin Based Bonding Agents and Composite Resin Luting Cements in Full Ceramic Crowns In this study, in vitro evaluation of full ceramic crowns cemented to prepared maxillary central and first molar teeth utulising two different types of dentin bonding agents and composite resin cements was conducted in terms of microleakage, adhesive luting cement thickness and micromorphology of resin/dentin interface. For adhesive cementation, one of the test group was cemented with Single Bond/Opal Luting Cement combination and the other was cemented with Clearfil Liner Bond 2/Panavia 21 luting cement combination. Single Bond and Clearfil Liner Bond 2 are the adhesive systems which depend on removing the smear layer and dissolving the smear layer, respectively. Opal Luting Cement and Panavia 21 are different in their polymerisation reaction, one being dual cure and the latter chemically cure. Microleakage evaluation was carried on resin/dentin interface, using linear measurement tecnique on the buccal and palatinal margins of the restorations. In the case of microleakage, there was no significant difference between the tested adhesive systems. Adhesive luting cement thickness was examined under the stereomicroscope by three measurment areas as restoration/adhesive resin, luting cement, adhesive resin/dentin interfaces, utulising 10 measurment sites. Both adhesive luting cement systems showed considerable film thickness, especially on the cervico-axial wall junction zone and incisal/occlusal surfaces.106 Additionally, along the preparation, resin/dentin interface was observed under scannig electron microscope. Comparing with Single Bond and Clearfil Liner Bond 2, the initial one showed thick and homogenous hybrid layer. When the results of this study are considered, it is concluded that adhesive cementation technique could be an alternative for the cementation of full ceramic crowns. However, cementation with adhesive systems is a technique sensitive procedure clinically so they should be selected and handled properly.