Uzaktan sağlık (Teletıp) hizmetinin sunumunda hekimin hukuki sorumluluğu
Physicians' legal liability in remote healthcare services (Telemedicine)
  1. Tez No: 994283
  2. Yazar: MUSTAFA YAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKIN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Atipik sözleşmeler, Hekimlik sözleşmesi, Hibrid sözleşmeler, Mesafeli sözleşme, Mobil sağlık, Sağlık hizmetleri, Sağlık hizmetleri araştırmaları, Sağlık hizmetleri pazarlaması, Atypical contracts, Health contract, Hybrid contracts, Distance contract, Mobile health, Health services, Health services research, Marketing of health services
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojisinde ulaşılan seviyeye paralel olarak tüm dünyada uygulaması artan uzaktan sağlık hizmeti sunumu tıp biliminin pek çok uzmanlık alanında hastalığın teşhis, tedavi ve takibi konusunda sağlık hizmet kalitesini ve hasta yararını artıracak bir potansiyele sahiptir. Ülkemizde teletıp yoluyla uzaktan sağlık hizmeti sunumunun hukuki düzenlemesi 10 Şubat 2022 tarihinde yürürlüğe giren Uzaktan Sağlık Hizmetlerinin Sunumu Hakkında Yönetmelik ile yapılmıştır. Yüz yüze verilen klasik sağlık hizmetinde hekim ve hasta asıl tarafları oluştururken, teletıp uygulamasında asıl tarafları hekim, hasta ve aracı hizmet sağlayıcılar oluşturmaktadır. Bu nedenle teletıp uygulamasında tarafların sorumluluğunu net olarak belirlemek zorlaşmaktadır. Örneğin teletıp uygulaması çerçevesinde hekim ve hasta arasında yapılan sesli ve görüntülü video konferans görüşmesinde hastaya dair kişisel verilerin korunması, ses ve görüntünün net olarak aktarılması, hasta klinik bilgilerinin eksiksiz alınması yükümlülüklerinin kime ait olacağı konusunda belirsizlik bulunmaktadır. Tezimizde uzaktan sağlık hizmeti sunumunda hastada maddi ve manevi zarar oluşması halinde hekimin hukuki sorumluluğu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In line with the advances seen in information and communication technologies, the provision of remote healthcare services is becoming more widespread worldwide. This has the potential to enhance the quality of healthcare services and benefit patients in the diagnosis, treatment, and follow-up of diseases across many medical specialties. In our country (Turkiye), the legal framework governing the provision of remote healthcare services through telemedicine was established by the Regulation on the Provision of Remote Healthcare Services, which came into effect on 10 February 2022. In traditional face-to-face healthcare services, the physician and the patient are the primary parties involved. In telemedicine practices, however, the primary parties consist of the physician, the patient and intermediary service providers. This can make it challenging to clearly define the respective responsibilities of the parties involved in telemedicine applications. For instance, in the context of telemedicine applications, there is ambiguity regarding the allocation of responsibility for safeguarding patient data, ensuring clear audio and video transmission, and comprehensive collection of clinical information during audio-visual videoconference consultations between physicians and patients. This thesis explores the legal liability of physicians in compensating patients for any material and non-material damages incurred during the provision of remote healthcare services.