Keratokonus hastalarında kanda C3a-C3aR ve C5a-C5aR düzeylerinin araştırılması
Investigation of C3a-C3aR and C5a-C5aR levels in the blood of keratoconus patients
- Tez No: 994331
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Keratokonus, C3a, C5a, C3aR, C5aR, Keratoconus, C3a, C5a, C3aR, C5aR
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Keratokonus (KK) progresif seyirli, ilerleyen evrelerinde ciddi görme kaybına neden olabilen bir kornea bozukluğudur. Geleneksel olarak inflamatuar olmayan bir durum olarak tanımlanmıştır, ancak son zamanlarda oküler inflamasyonla ilişkilendirilen bilateral ve asimetrik bir göz hastalığıdır. Bu projede keratokonus hastalarından alınan kan örneklerinde inflamasyonda rol alan C3a-C3aR ve C5a-C5aR düzeyleri ölçülecek ve kontrol grubu ile karşılaştırılacaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları polikliniğine müracaat eden, 18-49 yaş arası keratokonus tanısı almış 75 hastadan ve aynı yaş aralığında bulunan 75 gönüllü sağlıklı bireylerden alınan kanda C3a-C3aR ve C5a-C5aR düzeyleri kıyaslanarak keratokonus hastalığının patogenezinde etkili olabilecek inflamatuar biyomoleküller çalışılacaktır. Çalışmaya dahil edilen tüm katılımcılara detaylı oftalmolojik muayene yapıldı. Her hastaya Oculus Pentacam cihazı ile topografi çekildi. Serumda C3a ve C5a düzeyleri ELİSA yöntemiyle analiz edildi. Kanda C3aR ve C5aR gen ekspresyon düzeyleri kantitatif gerçek zamanlı PCR (qPCR) ile analiz edildi. Hedef genlerin ekspresyon düzeyleri, referans gen GAPDH kullanılarak normalize edilmiş ve sonuçlar 2⁻ΔΔCt yöntemi ile hesaplanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmaya Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Etik Kurulu'ndan 28.02.2025 tarih ve B.30.2.ATA.0.01.00/168 sayılı (EK-1) etik kurul onayı sonrası başlanmış olup çalışma süresince Helsinki bildirgesi ilkelerine bağlı kalınmıştır. Prospektif tanımlayıcı bir çalışmadır. Bulgular: Çalışmaya toplamda 150 olgu dahil edilmiştir. Çalışma metodolojik olarak hasta (n=75) ve kontrol (n=75) olacak şekilde iki gruba ayrılmıştır. Hastaların 38' i (%50,7) erkek, 37'si (%49,3) kadın iken, kontrol grubunun 40'ı (%53,3) erkek, 35'i (%46,7) kadın idi. Grupların cinsiyet dağılımı benzer olarak tespit edildi (p=0,744). Hastaların C3a medyan düzeyleri 88,07 μg/ml (63-189,80) iken, kontrol grubunun 51,45 μg/ml (15,26-124,92) idi. Hastaların C5a medyan düzeyleri ise 125,24 ng/ml (65,56-354,16) iken, kontrol grubunun 69,88 ng/ml (11,23-188,65) olarak ölçüldü. Hastaların C3a ve C5a düzeyleri kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0.001 her ikisi için). Bu sonuçlar, hasta grubunda kompleman sisteminin C3 ve C5 düzeyinde belirgin aktivasyon gösterdiğini ortaya koymaktadır. Kanda yapılan moleküler analiz sonucunda hasta grubunda kontrol grubuna kıyasla C3aR ekspresyonunda 1,29 kat artma görüldü. Bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,004). Hasta grubunda kontrol grubuna kıyasla C5aR ekspresyonunda 2,01 kat artma görüldü. Bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0,001). Sonuçlar: Çalışmamızda, C3aR ve C5aR ekspresyon düzeyleri keratokonus ve sağlıklı bireylerde karşılaştırılmış olup C3aR ve C5aR'nin ekspresyonunun hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artmış olduğu gösterilmiştir. Serumda bakılan C3a ve C5a düzeylerinin ise keratokonus hastalarında istatistiksel olarak belirgin şekilde artmış olduğu gösterilmiştir. Bu bulgular, söz konusu genlerin ve kompleman proteinlerinin keratokonus patofizyolojisinde önemli rollerinin olabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Keratoconus (CC) is a progressive corneal disorder that can cause severe vision loss in its later stages. Traditionally described as a non-inflammatory condition, it has recently become a bilateral and asymmetric eye disease associated with ocular inflammation. In this project, levels of C3a-C3aR and C5a-C5aR, which play a role in inflammation, will be measured in blood samples from keratoconus patients and compared with controls. Materials and Methods: This study compares C3a-C3aR and C5a-C5aR levels in blood samples from 75 patients aged 18-49 years diagnosed with keratoconus who presented to the Ophthalmology outpatient clinic of Atatürk University Faculty of Medicine, and 75 healthy volunteers in the same age range, to investigate inflammatory biomolecules that may be effective in the pathogenesis of keratoconus. All participants underwent a detailed ophthalmological examination. Topography was performed on each patient using an Oculus Pentacam device. Serum C3a and C5a levels were analyzed using the ELISA method. Blood C3aR and C5aR gene expression levels were analyzed using quantitative real-time PCR (qPCR). The expression levels of the target genes were normalized using the reference gene GAPDH, and the results were calculated using the 2⁻ΔΔCt method. Material and Method: The study was initiated after the approval of the Atatürk University Faculty of Medicine Hospital Ethics Committee dated 28.02.2025 and numbered B.30.2.ATA.0.01.00/168 (ANNEX-1), and the principles of the Declaration of Helsinki were adhered to throughout the study. It is a prospective, descriptive study. Findings: A total of 150 cases were included in the study. Methodologically, the study was divided into two groups: patients (n=75) and controls (n=75). Of the patients, 38 (50.7%) were male and 37 (49.3%) were female, while in the control group, 40 (53.3%) were male and 35 (46.7%) were female. The gender distribution of the groups was found to be similar (p=0.744). The median C3a levels of the patients were 88.07 μg/ml (63-189.80), while in the control group they were 51.45 μg/ml (15.26-124.92). The median C5a levels of the patients were 125.24 ng/ml (65.56-354.16), while in the control group they were 69.88 ng/ml (11.23-188.65). Patients showed significantly higher levels of C3α and C5α compared to the control group (p<0.001 for both). These results indicate a marked activation of the complement system at C3 and C5 levels in the patient group. Molecular analysis of blood revealed a 1.29-fold increase in C3αR expression in the patient group compared to the control group. This difference was statistically significant (p=0.004). A 2.01-fold increase in C5αR expression was observed in the patient group compared to the control group. This difference was also statistically significant (p<0.001). Results: In our study, C3aR and C5aR expression levels were compared in keratoconus and healthy individuals, and it was shown that the expression of C3aR and C5aR was statistically significantly increased in the patient group. Serum levels of C3a and C5a were also shown to be statistically significantly increased in keratoconus patients. These findings suggest that these genes and complement proteins may play important roles in the pathophysiology of keratoconus.