Beveridge eğrisi kapsamında açık iş ve işsizlik arasındaki ilişki: Türkiye örneği
The relationship between vacancies and unemployment under the Beveridge curve: The case of Turkey
  1. Tez No: 994395
  2. Yazar: ŞEYMA BOZDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU TANRIÖVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Beveridge Eğrisi, İşsizlik Oranı, Açık İş Oranı, Atıl İşgücü Oranı, İstihdam Yaratmayan Büyüme, Beveridge Curve, Unemployment Rate, Job Vacancy Rate, Underemployment Rate, Jobless Growth
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Türkiye işgücü piyasasında işsizlik oranı ile açık iş oranı arasındaki ilişkinin 2005:01-2025:03 dönemi için Beveridge eğrisi kapsamında analiz edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında işsizlik oranı ile açık iş oranı arasındaki uzun dönemli ilişki ARDL modeli ve kısa dönemli ilişki hata düzeltme modeli yardımıyla incelenmiştir. Elde edilen bulgular, açık iş oranı ile işsizlik arasında uzun dönemli bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte, ARDL modeliyle elde edilen uzun dönem katsayısının negatif olduğu ancak bu katsayının istatistiksel olarak anlamlı olmadığı tespit edilmiştir. Bu durum, işsizlik ile açık iş oranı arasındaki ilişkinin yönü ve büyüklüğünün belirgin olmadığını, Türkiye'de işgücü piyasasında bu ilişkinin dönemsel olarak asimetrik şekilde seyrettiğini göstermektedir. Başka bir ifadeyle, bazı dönemlerde açık iş oranındaki artış işsizliği azaltıcı yönde etki ederken, bazı dönemlerde bu etkinin zayıfladığı veya tersine döndüğü bireysel grafiklerde de ortaya konmuştur. Elde edilen bu bulgular, atıl işgücü oranı olarak da ifade edilen geniş tanımlı işsizlik oranı göstergesinin Türkiye işgücü piyasasında kritik bir rol oynadığını göstermiştir. Umudunu kaybeden ve iş aramaktan vazgeçtiği için resmi işsizlik oranına yansımayan işsizler ile eksik istihdam edilen bireyler nedeniyle resmi işsizlik oranı düşüş eğilimi gösterebilirken atıl işgücünün artış eğiliminde olması, işgücü piyasasında ciddi yapısal uyumsuzlukların varlığına ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the relationship between the unemployment rate and the job vacancy rate in the Turkish labor market within the framework of the Beveridge curve for the period 2005:01–2025:03. The long-run relationship between the unemployment rate and the job vacancy rate is examined through the ARDL model, while the short-run relationship is investigated using the error correction model. The findings reveal that there exists a long-run relationship between the job vacancy rate and unemployment. However, the long-run coefficient obtained from the ARDL model is found to be negative but statistically insignificant. This indicates that the direction and magnitude of the relationship between unemployment and the job vacancy rate are not clear, and that the relationship in the Turkish labor market evolves asymmetrically over time. In other words, while in some periods an increase in the job vacancy rate reduces unemployment, in other periods this effect weakens or reverses, as also illustrated in the individual graphs. These findings further demonstrate that the broadly defined unemployment indicator, also referred to as the labor underutilization rate, plays a critical role in the Turkish labor market. Due to discouraged workers who stop seeking jobs and thus are not reflected in the official unemployment rate, as well as individuals in underemployment, the official unemployment rate may show a declining trend, while labor underutilization tends to increase. This, in turn, reveals the existence of serious structural mismatches in the labor market.