Trombosit kollajen reseptörü integrin alfa2beta1'in alfa 2 gen alellerinin serebral infarktlı Türk pediatrik hastalarda incelenmesi
Alpha 2 gene alleles of the platelet collagen receptor integrin alpha2beta1 in Turkish with cerebral infarct
  1. Tez No: 99440
  2. Yazar: M. TÜRKER DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Tıbbi Biyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Biochemistry, Medical Biology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral İnfarkt, İntegrin (X2P1, GPIa, Cerebral Infarct, Integrin OC2P1, GPIa
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 32
Özet
25 5. ÖZET Trombosit Kolla j en Reseptörü İntegrin a2(31'in cc2 Gen Aletlerinin Serebral İnfarktlı Türk Pediatrik Hastalarda İncelenmesi Trombosit integrin oc2|3l (glycoprotein Ia-IIa) trombositlerde bulunan önemli kollajen reseptörlerinden birisidir. GPIa geni trombosit yüzeyinde kollajene adezyonu arttıran, GPIa-IIa ekspresyon yoğunluk artışıyla bir arada bulunan 807T polimorfizmine sahiptir. Bu çalışmanın amacı iskemik strok'lu Türk çocuklarında bu polimorfîzmlerin olası rolünü değerlendirmek olarak belirlenmiştir. Hasta-kontrol çalışması 18 yaşının altında serebral infarktlı 44 olgu ile herhangi bir akrabalık bağlantısı bulunmayan, tromboz öyküsü olmayan 96 sağlıklı bireyi kapsamaktadır. İntron G'nin 600 bp lik bölümü daha önceden belirlenen metodlarla genomik DNA'dan amplifiye edilmiş ve üç farklı haplotip belirlenmiştir. Kontroller, pediatrik stroke grubu ile belirtilen haplotipler açısından karşılaştırıldığında anlamlı bir fark görülmemiştir. Bundan başka seyrek bulunan alel 3 ten, Br polymorfizmde Br alellin 5' ucunda rekombinasyonu gösteren G/A değişimi ile ayrılan yeni bir haplotip bulunmuştur. Bu haplotipler kontroller ve hastalar karşılaştırıldığında iki grup arasında istatistik olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p=0.6). Sonuç olarak bu haplotiplerin pediatrik serebral infakt oluşumunda rolü olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
26 6. SUMMARY a2 Gene Alleles of The Platelet Collagen Receptor Integrin oc2Pi in Turkish With Cerebral Infarct The platelet integrin 0x2(31 (glycoprotein la- Ha) is one of the major collagen receptor present on platelets. GPIa gene has 807T polymorphism which is associated with increased GPIa -Ha expression density on the platelet surface, ending with enhanced adhesion to collagen. The aim of this study was to evaluate the possible role of these polymorphisms in Turkish children with ishemic stroke. The case-control study included 44 patients with cerebral infarct below the age of 18 and 96 healhty unrelated individuals without any familial history of thrombosis. The 600 bp segment of intron G was amplified from genomic DNA by previously described methods. Further a new haplotype was found which differed from rare allel 3 with a G/A alteration at Br polymorphism, indicating a recombination at the 5' of Br allele. There was no significant difference for the previously described haplotypes when controls compared to pediatric stroke group (p=0.6). Our data did not proved to have significance in pediatric stroke cases.