Ramlıç koyunlarda kızgınlık süresince plazma projesteron düzeyleri
Plasma progesterone levels during the oestrus cycle in Ramlıc sheep
- Tez No: 99441
- Danışmanlar: PROF.DR. BAKİ YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kızgınlık, kızgınlık siklusu, koyun, projesteron, Ramlıç, Oestrous, oestrous cycle, sheep, progesterone, Ramlıç
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
36 ÖZET Ramlıç koyunlarda kızgınlık süresince plazma projesteron düzeyleri Bu araştırmada Ramlıç koyunlarda kızgınlık süresince plazma projesteron düzeyleri belirlendi. Araştırmada 3-4 yaşlarında 20 koyun ve 5 yaşında bir arama koçu kullanıldı. Üreme mevsiminde kızgınlıkları projesteron emdirilmiş vajina süngerleri kullanılarak senkronize edilen koyunların kızgın oldukları arama koçu kullanılarak belirlendi. Her hayvandan iki kızgınlık döngüsü boyunca haftada 3 kez olmak üzere kan alındı. Plazma projesteron düzeyleri mikrotitrasyon plak enzim immunoassay yöntemi kullanılarak belirlendi. Ortalama kızgınlık döngüsü uzunluğu 15.7 ± 0.15 gün olarak bulundu. Foliküler evre ortalama plazma projesteron düzeyi kızgınlık siklusunun luteal evresine göre çok düşük olup 0.69 ± 0.03 ng/ml, luteal evre ortalama plazma projesteron düzeyi ise 6.44 ± 0.57 ng/ml'dir. Plazma projesteron düzeyi 0. günde ortalama 0.22 ± 0.02 ng/ml iken, siklusu izleyen günlerde artarak 12 ve 13. güne kadar artmaya devam etti. Maksimum plazma projesteron düzeyleri 14. günden sonra 15 ve 16. günlerde ani bir düşüş göstererek 1.0 ng/ml'nin altına indi. Sonuç olarak, korpus luteum etkinliğinin belirlenmesinde, uygun tohumlama zamanının tespit edilmesinde, ovaryum işlevinin değerlendirilmesinde, iyi bir döl verimi alınmasında kızgınlık süresince projesteron düzeylerinin tespiti koyunlar için oldukça önemli bir kriterdir.
Özet (Çeviri)
37 SUMMARY Plasma progesterone levels during the oestrous cycle in Ramlıç sheep In this research, plasma progesterone levels were determined during the oestrous cycle in Ramlıç sheep. 20 sheep of 3-4 years and one ram of 5 year were used in this research. The sheep that are in oestrous were determined by a teaser ram and the synchronization was obtained through vaginal sponges impregnated with progesterone, during the breeding period. Blood was taken from each animal, 3 times a week, during two oestrous cycles. The levels of progesterone plasma were determined through the microtitration plate enzyme immunoassay method. The mean duration of oestrous cycle was found as 15.7 ± 0.15 days. The level of average follicular phase progesterone was very low (0.69 ± 0.03 ng/ml) in comparision with the luteal phase progesterone plasma level, 6.44 ± 0.57 ng/ml. While the progesterone plasma level was of 0.22 ± 0.02 ng/ml in the first day (0 day), it increased in the following days the cycle up till the 12. and 13. day. After the 14. day, the maximum progesterone plasma levels decreased suddenly on the 15. and 16. days and they were lower than 1.0 ng/ml. To conclude, the determination of the progesterone levels in sheep during the period of oestrous is a rather important criteria in the determining the corpus luteum activity, in determining the appropriate insemination, in the evaluation of the ovarian activity and also for obtaining a good breed.