Artikülatörde pantograf yardımı ve konvansiyonel yöntemlerle tespit edilen Free Way Space'in karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A Comparative investigation of pantograph aided and conventionally determined Free-Way Space
  1. Tez No: 99439
  2. Yazar: A. GÜLÇİN ERKUT (ÖZDAMAR)
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞEGÜL KÖKLÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Pantronik pantograf, rest pozisyon, F.W.S. (free way space), transkraniyal radyografi, Pantronic pantograph, rest position, F.W.S. (free way space), transcranial radiography
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Ill ÖZET Artikfilatörde Pantograf Yardımı ve Konvansiyonel Yöntemlerle Tespit Edilen Free Way Space'in Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi Ortodontik ve protetik diş hekimliği kliniğinde muayenenin vazgeçilmez bir parçası olan istirahat pozisyonu ve F.W.S.'in tespitindeki güçlükler ve yöntemler arasındaki farklılıklar birçok araştırıcı tarafından ortaya konulmuştur. Çalışmamızda, istirahat pozisyonu ve F.W.S.'in, pantronik pantograf kayıtlan da göz önüne alınarak transkraniyal eklem filmleri üzerinde yapılan ölçümler yardımıyla tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamız, vertflcal boyutla ilgili değerlendirmelerin özellikle önem taşıdığı erişkin, artmış overbite'lı 11 bireyin lateral sefalometrik filmleri, pantronik pantograf kayıtları ve transkraniyal eklem grafUeri üzerinde yürütülmüştür. istatistik değerlendirmede, eklem filmi ölçümlerinin tekrarlama katsayıları hesaplanmış, pantronik pantograf kayıtları ve transkraniyal eklem grafileri için sağ- sol farklarının belirlenmesinde eş yapma t testi ve üç tip kaydın birbiri ile ilişkilerinin değerlendirilmesinde korelasyon analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak; istirahat pozisyonu ve F.W.S.'in tedavi planlaması ve prognozda her zaman güvenilir olmayabileceği ve bu konudaki araştırmaların devam etmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
112 SUMMARY A Comparative Investigation of Pantograph Aided and Conventionally Determined Free- Way Space The differences and the difficulties of the methods in determination of rest position and F.W.S. which are indispensable steps of orthodontic and prosthodontic clinical examination, have been evaluated by many authors. In our study, it was aimed to determine the F.W.S. using transcranial joint radiographs. It was also considered pantronic pantograph records. The study was performed on 11 increased overbite individuals' cephalometric films, pantographic records and transcranial joint graphies. For the statistical analysis, the repeatability of the joint radiograph measurements has been evaluated; in order to determine left and right side differences in pantographic records and transcranial joint graphies Paired Comparison t test was used while Correlation analysis was performed in order to evaluate the associations of three records. As a result, it was concluded that the rest position and the F.W.S. are not always reliable parameters in the treatment planning and prognosis and further studies concerning the subject are needed.