Futbolda sürat özelliğinin bazı teknik elementler üzerindeki etkisinin incelenmesi
The examination of effects of the speed function on some technic elements in soccer
  1. Tez No: 99442
  2. Yazar: GÖKHAN DELİCEOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜRHAT MÜNİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Soccer, Speed, Technic elements
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Futbol'da Sürat özelliğinin, Bazı Teknik Elementler Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi Bu araştırmada, süratin teknik elementler olan dripling ve çabukluk yetileri üzerindeki etkisinin ne oranda olduğu ve teknik elementlerinde sürati etkileyip etkilemeyeceği konusuna açıklık getirmek istenmiştir. Bu bağlamda sürat ve teknik elementleri ölçebilecek testler yoluyla bu ilişki gözlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 1 1. Lig, 1 U. Lig, 1 m. Lig, 1 Amatör ve 2 Genç takım oluşturmaktadır. Çalışmaya Gençlerbirliği Profesyonel Futbol kulübü % 12.S ( 22 kişi), Gençlerbirliği Süper genç % 18,6 (33 kişi), Türk Telekom PTT profesyonel %25,9 (46 kişi ), Türk telekom PTT süper genç %1 1,4 (20 kişi ), Altındağ Beld. Spor kulübü %1 1,8 ( 21 kişi), Ostim Spor %19,8 (3 S kişi ) olarak futbol takınılan oluşturmuştur. Amatör ve Profesyonel lig düzeylerindeki farklı yaşlarda farklı lig düzeylerinde mücadele eden 177 futbol oyuncusuna uygulanmış olan bu araştırmada, yaş ortalaması 23,72 + 3,4 yıl, boy ortalaması 1,79 ± 0,65 cm.,vücut ağırlığı 72,4 ± 6,7 kg. ve antrenman yılı 8,5 ± 3,4 yıl olarak bulunmuştur. Bu araştırma, performans analizi şeklinde bir çalışmadır. Çalışmanın amaçlan doğrultusunda yeterli bilgi elde edebilmek için literatür taranmıştır. Takımlann performanslanm tespit etmek için testler belirlenmiş ve testlerin sonunda çıkanmlar yapılmıştır. Takımlarda oynayan oyunculara teknik elementler olan sürat, slalom, dripling ve çabukluk yetilerinin birbirine etkisini test etmeyi amaçlayan bu araştırma, benzer nitelikte olan literatür sonuçlannın, ölçümü yapılan parametreler açısından karşılaştınlarak değerlendirilmiştir.90 Testlerin güvenirlilik çalışması yapılmış (n= 40) ve sprint için «: = 0.74, slalom için
Özet (Çeviri)
The Examination of Effects of the Speed Function on Some Technic Elements in Soccer The purpose of this study was to to examine the effects of the speed function on some technic elements in soccer, and to determine the effect ratio of this elements on one another. With this aim, some information were given about purpose of this research by means of literature review, In addition to this, a performance test was applied to the subject to reach purpose of the study. The group of the study included one each 1st. League, 2nd. League, 3rd. League, amateur and 2 young teams. The tests include one each sprint 0-15-30, slalom 0-15-30, dribbling 0-15-30 and agility. Sprint, slalom and dribbling tests were applied two times, the players were waited between each trials. Finally, the agility test was performed. The relabilities of the tests were found on the players ( n = 40 ); (Sprint; qc = 0.74; Slalom; oc = 0.61; Dripling; oc = 0.76; Agility; oc = 0.81 ) At the end, examination of the the performance values of the subject showed that speed function effect the agility competency and there is no effects on the slalom and dribbling competency. The other findings, slalom and dribling competencies, positively effect each other.