Sağlık turizmi paydaşlarının, sağlık turizmi değerlendirmeleri: Kayseri ili örneği
Health tourism stakeholders' assessments of health tourism: The case of Kayseri province
- Tez No: 994417
- Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ KARAMUSTAFA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık turizmi, Farkındalık, Sağlık çalışanları, Sağlık yöneticileri, Kayseri, Health tourism, awareness, Healthcare professionals, Health managers, Kayseri
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
SAĞLIK TURİZMİ PAYDAŞLARININ, SAĞLIK TURİZMİ DEĞERLENDİRMELERİ: KAYSERİ İLİ ÖRNEĞİ Ömer ÖZKAN Kayseri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Aralık 2025 Danışman: Prof. Dr. Kurtuluş KARAMUSTAFA ÖZET Bu çalışma, Kayseri ilinde sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren paydaşların sağlık turizmine yönelik değerlendirmelerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Sağlık turizminin küresel ölçekte önem kazandığı günümüzde; insan kaynağının bilgi düzeyi, algısı ve eğilimlerinin saptanması, sürdürülebilir politikaların geliştirilmesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Literatürde sağlık profesyonelleri dışındaki paydaşların farkındalık düzeyine ilişkin çalışmaların sınırlı olduğu görülmüş; bu nedenle mevcut araştırmada sağlık profesyonelleri dışındaki paydaşların görüşlerine de ağırlık verilmiştir. Nitel araştırma yönteminin benimsendiği çalışmada, katılımcılara yöneltilen açık uçlu sorular aracılığıyla sağlık turizmine yaklaşımları, bilgi düzeyleri ve mevcut uygulamalara dair görüşleri sorgulanmıştır. Veri toplama sürecinde seçilen katılımcılarla derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Toplam 20 kişi ile yapılan görüşmelerden elde edilen veriler, MAXQDA analiz yazılımı kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, katılımcıların sağlık turizmine yönelik genel bir farkındalığa sahip olduklarını ancak teknik detaylardaki bilgi düzeylerinin sınırlı kaldığını ortaya koymuştur. Katılımcılar, sağlık turizminin ülke ekonomisine katkı sağlayan stratejik bir alan olduğunu vurgulamaktadır. Bununla birlikte; dil bariyeri, eğitim eksikliği, tanıtım yetersizliği ve kurumsal yapıdaki aksaklıklar sürecin önündeki temel engeller olarak saptanmıştır. Bu çalışma, Kayseri özelindeki durumu analiz etmenin yanı sıra, benzer nitelikteki bölgelerde yürütülecek sağlık turizmi planlamaları için de yol gösterici nitelik taşımayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
HEALTH TOURISM STAKEHOLDERS' ASSESSMENTS OF HEALTH TOURISM: THE CASE OF KAYSERI PROVINCE Ömer ÖZKAN Kayseri University, Institute of Graduate Education, Master's Thesis Thesis, December 2025 Supervisor: Prof. Dr. Kurtuluş KARAMUSTAFA ABSTRACT This study aims to evaluate the perspectives of health stakeholders in the field of health tourism in Kayseri. In today's world, where health tourism is gaining increasing significance, determining the knowledge levels, perceptions, and tendencies of human resources is of critical importance for the development of sustainable policies. It has been observed that studies focusing on the awareness and evaluations of stakeholders other than healthcare professionals are limited; therefore, this study primarily emphasizes the assessments of these diverse health tourism stakeholders. Adopting a qualitative research design, open-ended questions were posed to participants regarding their approach to health tourism, their level of knowledge, and their views on current practices. In addition, in-depth interviews were conducted with selected participants. The data obtained from interviews with 20 individuals were analyzed using MAXQDA software. The findings reveal that while participants possess a general awareness of health tourism, their detailed technical knowledge remains limited. Participants emphasize that health tourism is a vital sector contributing significantly to the national economy. However, language barriers, lack of specialized training, inadequate promotion, and institutional structural deficiencies emerged as the primary obstacles to health tourism activities. While evaluating awareness specifically within the context of Kayseri, this study also aims to serve as a guide for health tourism planning in regions with similar characteristics.