Necip Fazıl Kısakürek'in inanç dünyası
The spiritual world of Necip Fazıl Kısakürek
  1. Tez No: 994416
  2. Yazar: ZEYNEL ABİDİN KIZIL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Necip Fazıl Kısakürek, Abdülhakîm Arvâsî, inanç dünyası, din, dini kavramlar, Necip Fazıl Kısakürek, Abdülhakîm Arvâsî, spiritual world, religion, religious concepts
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
NECİP FAZIL KISAKÜREK'İN İNANÇ DÜNYASI Zeynel Abidin KIZIL Kayseri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Kasım 2025 Danışman: Doç. Dr. Ahmet YALÇIN ÖZET Bu çalışma, Türk düşünce dünyasının ve edebiyatının önde gelen isimlerinden Necip Fazıl Kısakürek'in inanç dünyasını, hayatı, sanatı ve düşünsel dönüşümünü merkeze alarak incelemeyi amaçlamaktadır. Şair, tiyatro yazarı, fikir adamı ve aksiyon öncüsü kimlikleriyle Türk edebiyatında derin etkiler bırakan Necip Fazıl, yalnızca sanat alanında değil, aynı zamanda fikrî duruşuyla da çağını ve sonrasını etkilemiş müstesna bir şahsiyettir. Onun eserlerinde öne çıkan metafizik temalar, dinî ve tasavvufî unsurlar ile şekillenen dünya görüşü, bireysel yaşamındaki kırılma noktalarıyla yakından ilişkilidir. Çalışmada, Necip Fazıl'ın gençlik yıllarındaki arayış dönemi ve bu dönemde yaşadığı bohem hayat tarzı ve Abdülhakîm Arvâsî ile tanıştıktan sonra geçirdiği derin fikrî ve ruhsal dönüşüm süreci detaylı şekilde ele alınmıştır. Bu dönüşüm, onun sanatını ve düşüncelerini temelden değiştirmiş; tasavvuf, din ve maneviyat ekseninde yeni bir yönelim kazanmasına neden olmuştur. Arvâsî ile kurduğu manevi bağ, Necip Fazıl'ın hayatına ve eserlerine yön veren başlıca unsur olmuştur. İki ana bölümden oluşan bu tezde, ilk bölümde Necip Fazıl'ın hayatı, ailesi, eğitim süreci ve sanat anlayışı incelenmiştir. Bu bölümde ayrıca çevresindeki şahsiyetlerin onun fikrî dünyasına olan etkileri irdelenmiştir. İkinci bölümde ise Necip Fazıl'ın inanç dünyasını şekillendiren temel kavramlar üzerinden, onun düşünsel altyapısı analiz edilmiştir. Bu bağlamda, tasavvufî yaklaşımı, Allah ve insan ilişkisine dair görüşleri ve toplum anlayışı gibi başlıca temalara yer verilmiştir. Çalışma, sonuç bölümünde genel bir değerlendirme ile tamamlanmıştır. Bu tez, Necip Fazıl Kısakürek'in sanat ve fikir hayatında inanç sisteminin belirleyici rolünü ortaya koyarak, onun entelektüel kimliğini daha iyi anlamaya katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
THE SPIRITUAL WORLD OF NECIP FAZIL KISAKUREK Zeynel Abidin KIZIL Kayseri Üniversity Institute of Graduate Education Master Thesis, November 2025 Thesis Advisor: Doç. Dr. Ahmet YALÇIN ABSTRACT This study aims to examine the spiritual world, life, art, and intellectual transformation of Necip Fazıl Kısakürek, one of the leading figures in Turkish literature and thought during. Necip Fazıl, who left a profound impact on Turkish literature as a poet, playwright, thinker, and pioneer of action, is a distinguished figure who influenced not only his own time but also future generations with his intellectual stance. The metaphysical themes, religious and Sufi elements that shape his worldview are closely related to the turning points in his personal life. The study explores in detail Necip Fazıl's period of inner search and bohemian lifestyle during his youth, followed by the deep intellectual and spiritual transformation he experienced after meeting Abdülhakîm Arvâsî. This transformation fundamentally altered his artistic and philosophical orientation, steering him towards a path centered on Sufism, religion, and spirituality. The spiritual bond he formed with Arvâsî became the primary influence that guided both his personal life and his literary works. This thesis consists of two main chapters. In the first chapter, Necip Fazıl's life, family background, educational journey, and artistic perspective are examined. This section also discusses how various individuals in his environment shaped his intellectual development. The second chapter analyzes the foundation of Necip Fazıl's belief system through the key concepts that influenced his spiritual worldview. In this context, central themes such as his Sufi approach, views on the relationship between God and human beings, and his understanding of society are addressed. The study concludes with a general evaluation in the final chapter. This thesis aims to contribute to a deeper understanding of Necip Fazıl Kısakürek's intellectual identity by highlighting the decisive role of belief and spirituality in his artistic and philosophical life.