Niccolo Machiavelli ve günümüzdeki siyasi etkileri
Niccolo Machiavelli and his political influence today
- Tez No: 994419
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Siyaset felsefesi, Political philosophy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın esas amacı, Niccolò Machiavelli'nin siyaset felsefesinin temel ilkelerini, tarihsel bağlamda doğuşunu ve günümüz siyasetindeki etkilerini incelemektir. Machiavelli, 16. yüzyıl İtalya'sının siyasi çalkantıları, dış müdahaleler ve iç çatışmaları arasında görüşleri şekillenen bir düşünür olarak, siyaset teorisini ahlaki normlardan bağımsız, pratik ve realizme dayalı bir zeminde geliştirmiştir. Bu bağlamda, Machiavelli'nin“Prens”adlı eserinde ortaya koyduğu güç, iktidar ve liderlik anlayışı, otoriter yönetimlerden popülist hareketlere kadar geniş bir spektrumda günümüz siyasetini etkileyen temel bir referans noktası haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine the fundamental principles of Niccolò Machiavelli's political philosophy, its historical context, and its impact on contemporary politics. As a thinker shaped by the political turbulence, foreign interventions, and internal conflicts of 16th-century Italy, Machiavelli developed his political theory on a practical and realistic foundation, independent of moral norms. In this context, Machiavelli's conception of power, authority, and leadership, as presented in his work The Prince, has become a key reference point influencing contemporary politics across a wide spectrum, from authoritarian regimes to populist movements.