Modern siyaset felsefesinde askeri yapı
Military structure in modern political philosophy
- Tez No: 593537
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL BAYKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Modern Dönem, Askeriye, Felsefe, Siyaset, Niccolo Machiavelli, Hugo Grotius, Modern Period, The military, Philosophy, Politics, Niccolo Machiavelli, Hugo Grotius
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bireyler ve toplumlar, kendi güvenliklerini korumak ve özgürlüklerini sağlamak için bir oluşuma ihtiyacı vardır, bu oluşum bireylerin ve toplumların kendi aralarında sözleşme yaparak kurdukları bir devlettir. Bu devletin de birey ve toplum olarak yurttaşlarını korumak için bir gücünün olması gerekir ve bu güç de ülkeni, devleti ve yurttaşları güvenliğini sağlamak için devlet tarafından oluşturulan bir askeri sistemdir. Bu amaçla tezimizde modern siyaset felsefesindeki askeriye yapısı üzerinde olan ve modern çağın siyaset felsefesine damga vuran düşünürler olarak Niccolo Machiavelli, Thomas More, Jean Bodin, Hugo Grotius, Thomas Hobbes, Benedictus Spinoza ve Immanuel Kant nasıl bir askeriye düşüncesi ortaya koyduğu ve filozofların bu düşüncelerinin günümüzdeki etkileri incelenmiştir. Bu filozoflar modern çağın başlangıcı olan Rönesans'tan günümüze kadar, T Modern Siyaset Felsefesinde Askeri Yapı düşünceleriyle güncelliğini koruyan ve tarih sayfalarında kendilerinden söz ettiren önemli şahsiyetlerdir. Çalışmamızdaki veriler, literatür taraması sonucunda derlenmiş ve bu bilgiler ışığında tezimiz üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölüm modern dönem, modern devlet, özgürlük, egemenlik, yasa ve askeriye kavramları çerçevesinde belirlenmiş ve bu kavramlar askeriye kavramına ışık tutacak biçimde açıklanmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde Machiavelli, More, Bodin, Grotius, Hobbesi,Spinoza ve Kant'ın devlet yönetimi ve askeriye öğretilerinin modern siyaset felsefesinde şekillenişi ele alınmıştır. Yine bu filozofların devlet ve askeriye düşüncelerinin, kendi dönemlerindeki devletlerin içlerindeki çekişmelerden ve bu devletlerin arasında hiç bitmeyen savaş ve çekişmelerden dolayı ortaya çıktığı durumları izah edilmiştir. Son bölümde ise bu filozofların devlet ve askeriye öğretilerinin amaçları ve değerlendirmesi üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In order to maintain their safety and freedom, individuals and societies need an institution called state, which is created by mutual agreement among them. To protect its citizens, the country, and the nation, the state has to have a form of power and that is a military system created by the state. This study explores political philosophy and theories of modern scholars such as Niccolo Machiavelli, Thomas More, Jean Bodin, Hugo Grotius, Benedictus Spinoza, and Immanuel Kant and how they have influenced contemporary military formations. These scholars have been the most influential thinkers since the beginning of renaissance with their profound thoughts and ideas. In the light of literature review and accumulated knowledge on the topic, this thesis is consists of three main parts. The first part deals with the concepts of modern time, modern state, freedom, sovereignty, law, and military, and how these concepts shed light on the conceptualization of military. In the second part of the thesis, we explore how governance and military doctrines of Machiavelli, More, Bodin, Grotius, Hobbes, Spinoza and Kant took shape within the modern political philosophy. Moreover, we reflect on to what extend these philosophers' ideas of state and military explain wars and tensions among countries as well as political outcomes of those wars at the times they lived. In the final part, we examined the objectives of these scholars's state and military doctrines and our evaluation of them.