Emeklilik fonlarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi: AB ülkeleri için mekansal panel veri analizi
The impact of pension funds on economic growth: A spatial panel data analysis for EU countries
  1. Tez No: 994435
  2. Yazar: FURKAN TURA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ÖNDES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel emeklilik, Mekansal ekonometri yaklaşımı, Özel emeklilik, Özel emeklilik fonları, Individual retirement, Spatial econometrics approach, Private pension, Private pension funds
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
Özet
Bireyleri hayatı boyunca çeşitli risklere karşı koruyan Sosyal güvenlik sistemleri hem sosyal refahın hem de ulusal sermaye birikiminin önemli bileşeni olarak işlev görmektedir. Söz konusu sistemler Birleşmiş Milletler (BM) kalkınma hedefleri doğrultusunda nüfusu sosyal risklere karşı koruyan, tüm vatandaşlara eşit biçimde hizmet veren, finansal olarak sürdürülebilir ve dinamik bir yapıda olmalıdır. Söz konusu sistemler, günümüzde demografik dönüşüm ve bütçe baskıları gibi nedenlerden dolayı finansal sürdürülebilirlik riskleriyle karşı karşıyadır. Artan yaşam beklentisi ve düşen doğurganlık oranları, dağıtım esaslı (pay as you go) sistemlerdeki krizi derinleştirerek, gönüllülük esasına dayalı tanımlanmış katkı (defined contribution) esaslı 3. Kademe emeklilik sistemleri ve katılımcılarının birikimlerinin değerlendirildiği emeklilik fonlarının tamamlayıcı rolünü ön plana çıkarmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, emeklilik fonlarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisini yerel dinamikler, ülkeler arası finansal entegrasyon ve mekansal yayılma etkileri çerçevesinde mekânsal panel veri analizi ile ortaya koymaktır. Mekansal dinamikleri en iyi açıklayan Mekânsal Durbin Modeli kullanılarak 2005-2020 dönemi için 18 ülke analiz edilmiştir. Ampirik bulgular, emeklilik fonlarının büyüme üzerinde doğrudan etkisinin istatistiksel olarak anlamsız; ancak dolaylı (yayılma) etkisinin pozitif ve anlamlı olduğunu göstermektedir. Bu sonuç, fonların büyümeye katkısının yerel kanaldan ziyade sınır ötesi portföy yatırımları yoluyla gerçekleştiğini kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Social security systems, which protect individuals against various risks throughout their lives, serve as an important component of both social welfare and national capital accumulation. These systems should be designed to protect the population against social risks in line with the United Nations (UN) development goals, provide equal services to all citizens, and have a financially sustainable and dynamic structure. These systems currently face financial sustainability risks due to reasons such as demographic change and budgetary pressures. Increasing life expectancy and declining fertility rates are deepening the crisis in pay-as-you-go systems, highlighting the complementary role of defined contribution-based third-pillar pension systems based on voluntary participation and pension funds that invest the savings of participants. The main objective of this study is to reveal the impact of pension funds on economic growth within the framework of local dynamics, cross-country financial integration, and spatial spillover effects using spatial panel data analysis. The Spatial Durbin Model, which best explains spatial dynamics, was used to analyze 18 countries, including EU members and Turkey, for the period 2005-2020. Empirical findings show that the direct effect of pension funds on growth is statistically insignificant; however, their indirect (spillover) effect is positive and significant. This result indicates that the contribution of funds to growth is more through portfolio investments than through local channels.