Sığır karaciğer alkali fosfatazının kısmen saflaştırılması, fizikokimyasal ve kinetik özelliklerinin araştırılması
Purification and isolation of bovine liver alkaline phosphatase and studying the physicochemical and kinetic properties
  1. Tez No: 99444
  2. Yazar: SULTAN TUNCAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI GÖKHUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alkali fosfataz, saflaştırma, kinetik özellikler, izolasyon, ALP, purification, kinetic properties, isolation
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
61 ÖZET Sığır Karaciğer Alkali Fosfatazımn İzolasyonu, Saflaştırılması, Fizikokimyasal ve Kinetik Özelliklerin Araştırılması Çalışmamızda alkali fosfataz enzimi sığır karaciğerinden kısmen saflaştmlarak kinetik ve fizikokimyasal özellikleri incelenmiştir. Sığır karaciğerinden yapılan saflaştırma sırasında homojenizasyon, santrifüj, n- Butanol ekstraksiyonu, aseton ve etanol-kloroformla çöktürme işlemleri yapılmıştır. 46,48 kat saflaştınlan enzimin spesifik aktivitesi 0,2603 IU/mg protein olarak bulunmuştur. Kısmen saflaştınlan enzimin 0,1 M Glisin- İmM Magnezyum tamponunda 1 1 mM p-NPP substratum karşı Michaelis-Menten ve Lineweaver-Burk grafikleri çizilerek Km değeri 5 olarak hesaplanmıştır. Yapılan sıcaklık ve pH çalışmalarında optimal sıcaklığın 25 C, optimal ph'nın 10,5 olduğu tespit edilmiştir. Daha sonra enzim üzerine Glisil-glisin, glutatyon, diazinon, azithromycine, prolin ve K2HP(Vün etkileri araştırılmıştır. Glisilglisin ve prolin'in nonkompetetif inhibisyon, diazinon ve ^HPCVün kompetetif inhibisyon yaptığı tespit edilmiştir. Azithromisin'in enzim üzerine herhangi bir tesiri gözlenmemiştir. Glutatyon'un tesiri ve inhibisyon tipi hakkında kesin bir görüş ileri sürülememiştir.
Özet (Çeviri)
62 SUMMARY Purification and isolation of bovine liver alkaline phosphatase and studying the physicochemical and kinetic properties In our study, alkaline phosphatase enzyme was partially purified from bovine liver and its physicochemical and kinetic properties were investigated. During purification of the bovine liver, homogenization, centrifugation, n- Butanol extraction, acetone and ethanol-chloroform precipitation stages were done. The enzyme was purified 46,48 fold and its spesific activity was found as 0,2603 IU/mg protein. Michaelis-Menten and Lineweaver-Burk graphics of the partially purified enzyme placed in 0,1 M Glycine- 0,1 mM magnesium buffer against 11 mM p- nitrophenyphosphate substrate were drawn up, and the apparent Km value was calculated as 5. Heat and pH studies showed that optimal heat was 250 C, and optimal pH was 10,5. At the last stage, the effect of glicylglycine, glutathion, diazinon, azithromycin, L-prolin and K2HPO4 were investigated. The inhibition types for glicylglycine, diazinon, L-Prolin and K2HPO4 noncompetetive, competetive, noncompetetive and competetive respectively. However azithromycin and glutathion did not affect enzyme activity.