Vitex agnus-castus L. uçucu yağının kimyasal bileşimi ve antimikrobiyal aktivitesinin araştırılması
Investigation on the volatile oil of vitex agnus-castus L. and its antimicrobial activity
- Tez No: 99445
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN ŞARER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Verbenaceae, Vitex agnus-castus, Uçucu yağ, Antimikrobiyal Etki, GC-MS Analizleri, Verbenaceae, Vitex agnus-castus, Essential oil, Antimicrobial activity, GC-MS analysis
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
59 02ET Vitex agnus-castus L. Uçucu Yağının Kimyasal Bileşimi ve Antimikrobiyal Aktivitesinin Araştırılması Vitex agnus-castus L. (Hayıt bitkisi) Akdeniz'in kıyı bölgelerinde ve Orta Asya'da doğal olarak yetişen Verbenaceae familyasına ait bir bitkidir. Vitex agnus-castus L. Güney ve Batı Anadolu'da yaygın olarak yetişmektedir ve yurdumuzda halk arasında menstruasyon siklusundaki bozukluklarda, laktasyon yetersizliğinde, prostatik hiperplazideki kullanımlarının yanı sıra sedatif, karminatif ve diüretik etkilerinden dolayı da bitkisel çay olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Güney Anadolu'dan toplanmış olan Vitex agnus-castus L. bitkisinin yaprak ve çiçekli dal uçlarının uçucu yağının kimyasal bileşimi ilk kez detaylı olarak GC-MS analizi yapılarak incelenmiştir. Bitki materyali Güney Anadolu'dan Ağustos 1998'de toplanmıştır. Uçucu yağ, Clevenger apereyinde su distilasyonu yöntemiyle elde edilmiştir ve uçucu yağ miktarı %0,45 olarak bulunmuştur. Uçucu yağın bileşimi GC-MS tekniğiyle tayin edilmiştir. Çalışılan bitki, major bileşen olarak kamfen (%10,67), 1,8-sineol (%8,7), a-pinen (%7,0), p-karyofillen (%4,41) ve limonen (%4,3) içermektedir. Ayrıca, bu çalışmada, yağın bazı Gram (+) ve Gram (-) bakteriler ve maya benzeri bir mantar olan Candida albicans üzerindeki antimikrobiyal aktivitesi de araştırılmıştır. Sonuçta; bitkinin uçucu yağının Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus ve Candida albicans' a karşı etkili olduğu görülürken, Escherichia coli ve Streptococcus faecalis'e karşı bir etkisi gözlenememiştir.
Özet (Çeviri)
60 SUMMARY Investigations on the Volatile Oil of Vitex agnus-castus L. and Its Antimicrobial Activity Vitex agnus castus L. -known as Chaste tree- growing in the Mediterranean coastal region and Central Asia, is a member of the Verbenaceae family. Chaste tree, also widely distributed in West and South Anatolia, has been used in Turkish folk medicine for disorders of the menstrual cycle, insufficient lactation, prostatic hyperplasia and for its sedative, diuretic, carminative effects as herbal tea. In the present study, the volatile constituents of the aerial parts of Vitex agnus castus L. (from South Anatolia) were studied by Gas Chromatography-Mass Spectroscopy ( GC-MS ) in detail for the first time. The plant materials were collected in August 1998 from South Anatolia. The volatile oil was obtained by hydrodistillation in a Clevenger type apparatus. Yield of the volatile oil was 0,45%. The composition of the volatile oil was analyzed by GC-MS. The major constituents of the plant studied were camphene (10,67%), 1,8-cineole (8,7%), a-pinene (7,0%), p-caryophyllene (4,41 %) ve limonene (4,3%). Furthermore, we investigated the antimicrobial activity of the oil on some Gram(+),Gram(-) bacteria and Candida albicans. As a result; the essential oil has an antimicrobial activity on Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus and Candida albicans but it shows no activity on Escherichia coli and Streptococcus faecalis.