Türk spor yönetiminde insan kaynakları anlayışı
Understanding of human resources in Turkish sport management
  1. Tez No: 99443
  2. Yazar: SEMİYHA DOLAŞIR DELİCEOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN SUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk spor yönetimi, insan kaynakları yönetimi, hizmetiçi eğitim, performans değerlendirme, Turkish Sport Management, Human Resources Management, Work-related Education, Performance Evaluation
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 9013
Özet
72 ÖZET Türk Spor Yönetiminde İnsan Kaynaklan Anlayışı Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de sporu en üst derecede sevk ve idare eden Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nde, etkin ve verimli bir yönetim anlayışı olan İnsan Kaynaklan Yönetimi uygulamalarına ilişkin görüşlerini tespit etmek ve daha verimli hizmet sunabilecek bir yapıya kavuşması açısından bazı önerilerde bulunmaktır. Araştırmanın evrenini, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) merkez teşkilatında görev yapan 1 Genel Müdür, 4 Genel Müdür Yardımcıları, 12 Daire Başkanı, 37 Spor Federasyonlarının Genel sekreterleri ve 46 Şube Müdürleri düzeyindeki yöneticiler olmak üzere toplam 100 üst düzey yönetici oluşturmaktadır. Araştırmanın ömeklemini 1 Genel Müdür, 4 Genel Müdür Yardımcısı, 37 Federasyon Genel Sekreteri, 12 Daire Başkanı ve 16 Şube Müdürü olmak üzere evrenin % 70'i oluşturmaktadır. İlk olarak araştırmanın amacına ilişkin mevcut bilgiler, ilgili literatürün taranmasıyla sistematik bir şekilde verilmiştir. Böylece konu hakkında teorik bir çerçeve oluşturulmuştur. İkinci olarak araştırmanın amacına ulaşmak için geliştirilen anket Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nde görev yapan çeşitli kademedeki yöneticilere uygulanmıştır. Araştırmada bilgi toplama aracı olarak kullanılan anket Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Psikoloji Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Reyhan Bilgiç tarafından oluşturulmuş, araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Geliştirilmiş olan anket daha önceden kurumda insan kaynaklan yönetimi anlayışını ölçmek için uygulanmış ve bu uygulamalarda kabul edilebilir derecede güvenilirlik puanı elde edilmiştir ( k. 73). Aynı şekilde, bu araştırma çerçevesinde güvenilirlik çalışması yapılmış ve anketin bölümleri itibariyle, hizmetiçi eğitime yönelik bölüm için oc.74 ve performans değerlendirmeye yönelik bölüm için oc.93 güvenilirlik değerleri elde edilmiştir. Uygulanan anket dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm spor yöneticilerinin kişisel özelliklerine yönelik tanıtıcı bilgileri içermektedir. Anketin73 ikinci kısmı ise Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nde uygulanan ve yöneticiler tarafından en çok tercih edilen seçme teknikleri ölçmeyi amaçlayan yöntemlerden oluşmaktadır. Hizmetiçi eğitim programlarını ve uygulamalarını ölçmeyi amaçlayan maddeler ise anketin üçüncü bölümünü oluşturmaktadır. Anketin son bölümünde ise kurum içinde performans değerlendirme uygulamalarına yönelik sorular yer almaktadır. Anketin üçüncü ve dördüncü bölümlerinde yer alan maddeler likert tipi beş ölçek baz alınarak hazırlanmıştır. Bunlar 1: Hiç geçerli değil, 2: Geçerli değil, 3: Ne geçerli ne değil, 4: Geçerli ve 5: Tamamen geçerli şeklindedir. Toplanan verilerin işlenmesi bilgisayar ortamında yapılmıştır. İlk olarak, üçüncü (md. 7,10,11) ve dördüncü (md. 5, 17, 21, 24,25,26,27,32,33,34,36) bölümlerde reverse edilmesi gereken maddeler analize tabi tutularak değiştirilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde istatistikçilerin de görüşleri alınarak frekans (f) ve yüzde (%) dağılımlarının bulunmasına, tanımlayıcı istatistiklerin yapılmasına, karar verilmiştir. Ayrıca, spor yöneticilerinin eğitim ve görev gruplarına göre hizmet içi eğitim ve performans değerlendirmelerine ilişkin görüşleri arasındaki farkların belirlenmesinde ONE-WAY-ANOVA (Tek yünlü varyans analizi) kullanılmıştır. Varyans analizi sonucunda gruplar arasında bir fark çıkması durumunda farkın hangi guplar arasında olduğunu bulmak için TUKEY HSD testi uygulanmıştır. Tek yönlü varyans analizinin ve tukey testinin istatistiki anlamda kabulü için. 05 anlamlılık düzeyi benimsenmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde ve hesaplanmış değerlerin bulunmasında, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) paket programı kullanılmıştır. Sonuçta, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nde görev yapan üst düzey yöneticilerinin insan kaynakları yönetimi konusundaki uygulamaları değerlendirildiğinde, bu yönetim yaklaşımının kurumda benimsenmediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
74 SUMMARY Understanding of Human Resources in Turkish Sport Management The purpose of this study was to determine the application of Human Resources Management in Turkish Youht and Sport General Directory Organization. The population of the study included head director (1), assist head directors (4), departman (12) and office (46) directors of Turkish Yought and Sport General Directory Organization. General Secretary of Sports Federation (37). The sampling of the study is 70 % of the population. With this aim, some information were given about purpose of this research by means of literatüre review. In addition to this, a questionnaire was applied to the subject to reach the purpose of the study. The questionnaire was prepared by Assist Prof. Dr. Reyhan Bilgiç working in Middle East Technical University and developed by investigater. Realibity of the questionnaire is «.74 for third part and «.93 for fourth part. Applied questionnaire is composed of four parts. First one is related with general information of managers, second one is related with selection method of employee, third one is about work-related education and last one is about, performance evaluation. The third and fourth section of the questionnaire in which the items were prepared with the base of five type likert scale. These are; 1: strongly disagree, 2:disagree, 3: neutral, 4: agree, 5: strongly agree. Collected data was analized in computer. First of all the items which are 7,10,11 in third part and items, 5,17,21,24,25,26,27,32,33,34,36, in fourth part were reversed. Evaluation of the items, percentage, frequency, one way anova and tukey test were used. For statistical significancy level of one way anova and tukey.05 was determined.75 At the end of the study, evaluations of ideas of subject about applications of human resource management showed that, human resource management is not applied in Turkish Youht and Sport General Directory.