Erzurum ili şenkaya ilçesi mısır ekim alanlarında kullanılan bazı herbisitlerin yabancı otlanma ile mısır verimine olan etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of some herbicides used in corn cultivation areas of şenkaya district of Erzurum province on corn yield by weeding
- Tez No: 994451
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ÇORUH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, yabancı ot, herbisit, verim, Erzurum, Türkiye Ocak 2026, 55 sayfa, Corn, weed, herbicide, yield, Erzurum, Türkiye January 2026, 55 pages
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bitki Koruma Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Erzurum ili Şenkaya ilçesi mısır (Zea mays L.) ekim alanlarında ortaya çıkan yabancı ot türlerine karşı bazı herbisitlerin mısır bitki gelişimi ve verim parametreleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla 2019 yılında yürütülmüştür. Yöntem: Erzurum ili Şenkaya ilçesi mısır ekim alanlarını temsil eden yabancı otlu ve yabancı otsuz kontrol dahil olmak üzere 6 karakterli 4 tekrarlamalı 20 m²'lik toplam 24 parselden oluşan deneme alanı, Tesadüf Blokları Deneme Deseni'ne göre kurulmuştur. Bu parsellerde farklı etken maddelere sahip herbisitler mısır bitki gelişimi ve verim parametreleri üzerindeki etkileri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırma sonucunda, Erzurum ili Şenkaya ilçesinde mısır deneme alanında tespit edilen en yoğun yabancı ot türlerin Chenopodium album L. (Sirken), Amaranthus retroflexus L. (Kırmızı köklü tilki kuyruğu), Galium tricornutum Dandy (Boynuzlu yoğurt otu), Echinochloa crus-galli (L.) P.Beauv. (Darıcan) ve Convolvulus arvensis L. (Tarla sarmaşığı) olduğu belirlenmiştir. Çalışma alanındaki yabancı otsuz kontrol parseli yabancı otlarla mücadelede en etkili yöntem olarak öne çıkmıştır. Kimyasal mücadelede ise özellikle 37.5 g/L Mesotrione + 15 g/L Nicosulfuron içeren herbisit karışımları, söz konusu yabancı ot türlerine karşı etkili olduğu saptanmıştır. Bu uygulamaların yapıldığı parsellerde mısırın gelişimi olumlu etkilenmiş, verim oranında artış gözlenmiştir. Yabancı otlu kontrollü parsellerde ise maksimum düzeyde yabancı ot yoğunluğuna bağlı olarak mısır verim ve kalite parametreleri oldukça düşük tespit edilmiştir. Sonuç: Erzurum ili Şenkaya ilçesi mısır tarlalarında, birim alandan elde edilecek verimin artırılması için özellikle çalışmada yabancı otsuz tutulan parselle birlikte yoğun bulunan geniş yapraklı yabancı otlara karşı çıkış sonrası herbisit kullanımının uygulanması gerekmektedir. Bu uygulama yöntemleri, yabancı ot yoğunluğunu azaltarak mısır gelişimini desteklemiş ve doğrudan verim artışına katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was carried out in 2019 to determine the effects of some herbicides on corn plant growth and yield parameters against weed species emerging in corn (Zea mays L.) cultivation areas of Şenkaya district of Erzurum province. Method: The treatment area, consisting of a total of 24 parcels of 20 m² with 6 characters and 4 repetitions, including weed and weed-free control, representing the corn cultivation areas of Şenkaya district of Erzurum province, was established according to the Random Blocks Trial Design. In these plots, the effects of herbicides with different active ingredients on corn plant development and yield parameters were evaluated comparatively. Findings: As a result of the research, it was determined that the most intense weed species detected in the corn treatment area in Şenkaya district of Erzurum province were Chenopodium album L. (Lamb's quarters), Amaranthus retroflexus L. (Red-rooted foxtail), Galium tricornutum Dandy (Horned yoghurt grass), Echinochloa crus-galli (L.) P.Beauv. (Barnyard grass) and Convolvulus arvensis L. (Field bindweed). The weed-free control parcel in the study area has come to the fore as the most effective method in the fight against weeds. In chemical control, herbicide mixtures containing 37.5 g/L Mesotrione + 15 g/L Nicosulfuron were found to be effective against these weed species. In the parcels where these applications were made, the development of corn was positively affected and an increase in the yield rate was observed. In controlled parcels with weeds, corn yield and quality parameters rates were found to be quite low due to the maximum weed density. Results: In order to increase the yield to be obtained from the unit area in the corn fields of Şenkaya district of Erzurum province, it is necessary to apply the use of herbicides after emergence, especially against the broad-leaved weeds that are dense with the parcel kept weed-free in the study. These application methods supported corn development by reducing weed density and directly contributed to yield increase.